Europoslanci schválili podobu euroatlantickej obchodnej dohody

Europoslanci schválili odporúčania ohľadom euroatlantickej obchodnej dohody TTIP medzi Európskou úniou a Spojenými štátmi.

08.07.2015 16:54
európsky parlament, TTIP Foto: ,
Časť poslancov Európskeho parlamentu v utorok takto protestovala proti obchodnej dohode TTIP.
debata (62)

Europoslanci poslali Európskej komisii odkaz, ako si predstavujú podobu dohody o voľnom obchode medzi EÚ a USA. Svoje odporúčania pre vyjednávačov odhlasovali v Štrasburgu potom, keď sa hlavným parlamentným frakciám podarilo dohodnúť kompromis v otázke sporného bodu, ktorý sa týkal ochrany investícií.

Na predchádzajúcom júnovom zasadnutí sa otázka tzv. investorských arbitráží(ISDS), ktoré riešia prípadné obchodné spory medzi investormi a štátmi, stala jablkom sváru. Poslanci pre hroziaci rozkol napokon hlasovanie odložili a teraz prišli od pléna s kompromisom. Európskej komisii navrhujú, aby v dohode o Transatlantickom obchodnom a investičnom partnerstve tlačila na „nový systém riešenia sporov medzi investormi a štátmi".

O TTIP diskutujú zástupcovia EK s americkou stranou od vlaňajška. Zmluva by mala odstrániť prekážky v obchodovaní medzi EÚ a USA a vytvoriť tak najväčšiu zónu voľného obchodu na svete. Jej zástancovia tvrdia, že obom stranám prinesie zrýchlenie hospodárskeho rastu. Dohoda má však aj veľa kritikov, podľa ktorých bude musieť Európa v záujme zmlúv ustúpiť od svojich štandardov, ktoré chránia spotrebiteľov, životné prostredie aj sociálne výdobytky.

Poslanci tento raz hlasovali iba o tom, ako si znenie dohody predstavujú, nie o dohode samotnej. Tú budú schvaľovať až potom, keď bude na svete.

62 debata chyba
Viac na túto tému: #TTIP