Ak sa aj u nás zamestnali, po troch-štyroch mesiacoch dávali výpovede a utekali za lepšie platenou prácou do Nemecka, tvrdí zástupca hydinárov.
Slovenskí producenti najdiétnejšieho a súčasne najlacnejšieho mäsa, ktoré bolo dostupné aj nízkopríjmovým vrstvám obyvateľstva, podišli k priepasti.
Hydinári pripomenuli, že Slovensko za posledné štyri roky dováža čoraz viac hydinového mäsa.
Jednou z najpostihnutejších krajín je Poľsko. Strata nosníc sa už premietla do poklesu dodávok vajec v tejto krajine.
Náročnú ekonomickú situáciu slovenských hydinárov umocňuje pandémia koronavírusu a dlhodobé ignorovanie problémov hydinárskeho odvetvia.
S prichádzajúcimi chladnejšími dňami a sychravými počasím sa u ľudí zvyšuje riziko prechladnutia, angíny či chrípky. Ako prevencia môže poslúžiť vývar.
Napriek prísnym hygienickým a zdravotným opatreniam sa do slovenských obchodov dováža poľské hydinové mäso, ktoré malo skončiť v kafilériách.
Vajcia sú jedným z posledných produktov, pri ktorých je ešte Slovensko sebestačné. O hydine to už neplatí.
Slovenskí hydinári plánujú zdražovanie hydiny a vajec. Nechcú zatiaľ konkretizovať o koľko.
Slovenskí hydinári ocenili, že v zariadeniach verejného stravovania musí byť označený pôvod mäsa, hotelieri to považujú za zbytočné.
Sebestačnosť Slovenska v produkcii hydinového mäsa klesla od roku 2000, kedy bola stopercentná, na súčasných 66 %.
Slovenskí hydinári cenou nedokážu konkurovať dotovaným dovozom zo zahraničia, ale chcú zahraničnú konkurenciu pretlačiť kvalitou.
Slovensko stojí pred otázkou, či si udrží sebestačnosť vo výrobe vajec. Reťazce ich žiadajú z alternatívnych, nie klietkových chovov.
Únia hydinárov Slovenska sa obáva dopadov, ktoré môže so sebou priniesť tlak zahraničných reťazcov na zvyšovanie ponuky vajec z podstielkových chovov.
Slovenskí hydinári nespôsobujú rast spotrebiteľských cien potravín. Uviedol to Ľubomír Urban, tlačový tajomník Únie hydinárov Slovenska.
Napriek neustále rastúcim cenám vstupov, ceny produkcie klesajú. Hlavným problémom podľa hydinárov je predaj hydinového mäsa cez letákové akcie.
Zmena systému chovu tzv. obohatených klietok na podstielkové chovy by si vyžiadala investície vo výške desiatok miliónov eur.
Produkcia slepačích vajec v roku 2017 na Slovensku pravdepodobne medziročne neklesla.
Hydinári sa sťažujú, že napriek nižšej DPH nezaznamenali nárast záujmu o slovenskú hydinu. Reťazce cenu takmer nezmenili, tvrdia.
Slovenskí producenti slepačích vajec majú vážne výhrady voči konkurencii z Poľska.