Ignorujte predsudok, že balkón, najmä ten menší, je predurčený výhradne na pestovanie okrasných rastlín a ak úžitkových, tak byliniek, možno zeleniny.
Piplanie jahôd od prípravy pôdy cez výsadbu a opateru až po zber je náročný proces, ale s vidinou jedinečnej odmeny.
Sezóna jahôd je tu! Čo takto vyskúšať niečo nové, čo prekvapí vás aj vašu rodinu?
SILVIA RUPPELDTOVÁ: Zrejú čerešne a jahodoviská zaplavili samozberači.
Jahody v Tekove vyjdú iba na 2,70 eura, ale zato sú aj po 3,30 eura ako v okolí Bratislavy.
Veľká noc je predo dvermi, tak prinášame ďalšiu porciu receptov.
Doterajší rekord patril japonskému farmárovi.
Film, ktorý nakrútil režisér Zdeněk Troška, dodnes baví divákov v Čechách aj na Slovensku. Aktuálne vzniká na motívy slávnej komédie muzikál.
Stále rodiace jahody môžeme pestovať v záhrade aj v črepníkoch na balkóne. Jedny i druhé potrebujú teraz v auguste našu pomoc, keď chceme, aby zarodili viac. Starostlivosť sa nám vráti v podobe väčšej a lepšej úrody.
Špeciálna sladučká odroda drobnejších bielych jahôd sa nazýva "snowwhite" (snehobiela) a má ananásovú príchuť!
Kto drží svetový rekord v upečení najväčšieho jahodového koláča? Prečo sa jahodám hovorí "everybody's darling"? V čom spočíva ich protirakovinový potenciál?
Sú chutné a šťavnaté a spájajú sa nám s letom. Jahody nie sú len skvelým ovocím, ukrývajú v sebe aj mnoho pozitívnych účinkov na zdravie.
Jahody dnes síce dostať v supermarketoch takmer celý rok, ale tie prvé, z vlastnej záhrady, majú každý rok nezameniteľnú chuť. Rovnako ako prvé čerešne a višne.
Počas leta sa priam žiada zmena jedálneho lístka. Prelaďte počas tohto obdobia na pokrmy zdravé, ľahké, osviežujúce.
Tento mesiac nás už záhrada odmení za naše pestovateľské úsilie. Zberáme čerešne a jahody. Máme aj prvú letnú zeleninu a okrasná záhrada je v plnom kvete.
Záhradné jahody ako ich poznáme nepochádzajú z Európy, ale z Ameriky a sú výsledkom mnohých krížení.
Na jar sa všetko prebúdza, rozkvitá, hýri farbami a záhrada začne prinášať úrodu. Medzi prvé vitamínové bomby patrí hrášok, jahody či čerešne.
Špargľa má neutrálnu chuť, takže sa dá pripravovať na slano, ale aj na sladko. Dokonca sa z nej dajú robiť aj výborné dezerty.
Sú šťavnaté, voňavé, chutné, zdravé. Jahody boli doposiaľ symbolom začínajúceho sa leta, no vďaka slovenským pestovateľom už prvé sladké plody zbierajú začiatkom apríla.
Jednou z mála istôt, ktoré máme, je, že aj v týchto neistých časoch sa prihlásila k slovu jar a s ňou sa začína záhradkárska sezóna.