Už starovekom Grécku alebo v Rímskej ríši, bola táto zelenina považovaná za všeliek, ktorý je schopný liečiť všetky choroby a stavali jej oltáre.
Koľko jej jesť, aby mala na zdravie skutočne vplyv?
Počas tohto ročného obdobia sú v plnej sile a váš organizmus z nich dokáže mnoho vyťažiť. Zdravé, výživné a navyše sa z nich dá vykúzliť kompletné menu. Tak smelo do chutnej jesene.
Najvyšší čas si tieto druhy zeleniny zamilovať. Nakoniec jeden kaleráb denne zje pre krásu aj herečka Kate Winslet!
Táto jednoduchá fermentovaná zelenina, je plná živín a prospešných látok. Okrem toho, že je bohatá na vitamíny a vlákninu, výskumy ukazujú, že kyslá kapusta má aj potenciálne protirakovinové účinky. Do jedálnička by ju mali zaradiť najmä seniori.
Zelenina z čeľade kapustovitých je obľúbená, ale na pestovanie značne háklivá. Ako ju chrániť?
Čo poviete, vyskúšate hit internetu, jarnú kapustovú polievku?
Patrí medzi najobľúbenejšie a najrozšírenejšie druhy zeleniny. A treba dodať, že je aj jednou z najzdravších.
V našich končinách pomerne neznáma, no rozhodne sa ju oplatí vyskúšať. Ozvláštni chuť jedla a ešte aj prospieva zdraviu.
Ak na prelome zimy a jari cítite únavu, malátnosť a nedostatok energie, je čas ju načerpať v prírode.
Naše telo potrebuje v zime veľa vitamínov, aby dokázalo čeliť vírusom. Ich vynikajúcim zdrojom je kyslá kapusta.
Ako nezabiť probiotiká a céčko pri varení kapustnice. Aký užitočný vitamín čistiaci cievy sa v nej ešte nachádza?
Podceňovaná zelenina, nad ktorou často neprávom ohŕňame nosom. Kapusta v sebe spája viacero výhod, napríklad trojicu zdravotných benefitov.
Guláš pochádza z Maďarska, ale ako „svoj“ si ho privlastňuje celá stredná Európa, populárny je ešte aj v Nemecku.
Kel patrí medzi kapustoviny, u nás sa však využíva menej a je menej obľúbený ako napríklad klasická červená a biela kapusta. Má dekoratívnejšie listy ako spomínané dva druhy kapusty a jeho použitie v kuchyni je naozaj všestranné.
Hont patrí medzi zatiaľ málo objavené, ale krásne kúty Slovenska. V našich receptoch sme vychádzali zo surovín, z ktorých sa tu varilo odjakživa.
Kyslá kapusta je zimným zdrojom vitamínov a probiotík a jej použitie v kuchyni môže byť naozaj všestranné.
Obranyschopnosť organizmu počas chrípkovej sezóny možno podporovať zvýšeným príjmom vitamínov A, C, E a väčšiny vitamínov zo skupiny Bkomplexu, vitamínu D na podporu imunity.
Kvalitná kyslá kapusta je ideálnou voľbou, ako si posilniť imunitu. Navyše je to tradičná slovenská potravina s vitamínom C a probiotikami.
Zdravie ženy podporia po všetkých stránkach lahodné druhy zeleniny, medzi ktorými majú popredné miesto kaleráb, karfiol či kapusta.