#recenzia


Zoradiť podľa: dátumu čítanosti
trainspotting

Recenzia: T2 Trainspotting otvoril staré rany zbytočne

17.02.2017 14:00

Rodák z Manchesteru Danny Boyle už dávno nie je len "ten, čo natočil kultovku Trainspotting", za Milionára z chatrče má Oscara a životopisnou snímkou o počítačovom guru Stevovi Jobsovi dokázal, že vie točiť aj vážne filmy.

Realita

Recenzia: Quentin Dupieux má v Realite poriadny náskok

09.02.2017 12:00

Dupieux počíta s divákom podobne „zvráteným“, ako je on sám. Realita je satisfakciou pre každého, kto sa nebojí pri filme rozmýšľať a podstúpiť riziko, že z jeho bizarne zauzleného vesmíru nenájde východisko.

Martin Knut: Knut

Kniha týždňa: Martin Knut v ríši pochýb

02.02.2017 14:00

Kniha Martina Knuta nie je tichým upozornením, ale hlasnou výzvou. Otvoriť ju znamená pre čitateľa popustiť uzdu svojim myšlienkam a hlavne prijať, dokonca i objať, neistoty tohto sveta.

Chlapec vo svete príšer

Recenzia: Chlapec, ktorý musí dospieť vo svete príšer

29.01.2017 16:00

Slávnemu Mijazakimu šliape na päty filmár a výtvarník Mamoru Hosoda - jeden z najvýraznejších talentov svojej generácie.

Je to len koniec sveta

Recenzia: Zachrániť sa odchodom

17.01.2017 12:00

Dvadsaťsedemročný kanadský režisér a scenárista Xavier Dolan, ktorý vystupuje vo viacerých svojich filmoch aj ako hlavný protagonista, drámou Je to len koniec sveta.

Mercedes Benz

Recenzia: Mercedes Benz je ako intelektuálna húsenicová dráha

10.01.2017 14:00

Ambíciou SND je prinášať na javisko nové texty tlmočiace náročné a univerzálne témy. Táto snaha môže byť nepredvídateľná, no inscenácia Mercedes Benz dokazuje, že má zmysel.

Daniel Lanois

Daniel Lanois nahral strhujúcu odpoveď na krízu komunikácie

04.01.2017 09:00

„Je to hudba pre hudobníkov,“ komentujú radi hudbu Daniela Lanoisa nedotknutí poslucháči. Nič také však v hudobnom svete neexistuje a jeho novinka Goodbye To Language patrí k veľkým albumom uplynulého roka.

Anna Franková

recenzia: Denník ako pocitový únik Anny Frankovej?

13.12.2016 12:00

Inscenácia Anna Franková na motívy Denníka Anny Frankovej nie je sentimentálna, ale fakticky verná v hľadaní ľudského tepla v čase všeobecnej nenávisti a čoraz neodôvodnenejšej xenofóbie.

Martin Višňovský Radio_Head Awards Chiki liki tu-a

Skupine Chiki liki tu-a svedčia prerábky. Cudzie aj vlastné

11.12.2016 16:00

Na Slovensku neexistuje kapela, ktorá by sa za dlhé roky svojej existencie zmenila tak málo, ale zároveň tak veľa.

Vaiana

Vaiana nechce byť tradičná princeznička

08.12.2016 12:00

V kinách úraduje nová disneyovská princezná, v rodinnom animáku Vaiana vyláka mladú Polynézanku more, aby zažila dobrodružnú plavbu za záchranou svojho ľudu a spoznala sama seba.

Apartmán v hoteli Bristol

Recenzia: V elegantnom hoteli Bristol Roalda Dahla neubytovali

05.12.2016 14:00

Apartmán v hoteli Bristol je elegantná a estetická inscenácia, ktorá iste nejedného diváka poteší. Roalda Dahla v ňom však neubytovali.

Fantastické zvery a ich výskyt

Recenzia: Fantastickým zverom chýba čaro tajomstva

21.11.2016 07:00

Magický svet známy zo série príbehov o rokfortskom študentovi čarodejníkovi Harrym Potterovi opäť ožil na filmovom plátne v podobe rodinného fantasy Fantastické zvery a ich výskyt.

Prvý kontakt Amy Adamsová Jeremy Renner

Recenzia: Spirituálne sci-fi Prvý kontakt je blockbuster roka

16.11.2016 12:00

Ľudstvo sa usiluje odhaliť dôvod záhadnej návštevy mimozemských telies, no dešifrovať ich jazyk a spôsob myslenia je ťažšie, ako by sa mohlo zdať.

32 dr strange 3x

Recenzia: Strangeovou zbraňou je humor a pokora

09.11.2016 12:00

Filmová novinka z dielne štúdia Marvel Doctor Strange v réžii Scotta Derricksona môže byť príjemným prekvapením pre všetkých, ktorí neholdujú klasickým komiksovkám.

Oheň na mori

Rezencia: Rosiho utečenci sú v paralelnom svete

06.11.2016 09:00

Oheň na mori vyzýva k zodpovednosti za svet a volá po ľudskosti. Je univerzálnou kritikou nevšímavosti a apatie a zároveň veľmi svojskou, autentickou správou z „frontu“.

Faustovo prekliatie Monika Fabianová

Recenzia: Faustovo prekliatie? Ani ryba, ani rak

05.11.2016 09:00

Opera SND nesie na pleciach bremeno značného finančného dlhu. Kto čakal, že sa bude správať „krízovo“ a sporiť na nákladoch, musel po premiére Faustovho prekliatia zostať zaskočený.

Petra Vajdová Persona

Recenzia: Ešte komornejšia, a predsa silná Persona

03.11.2016 09:00

Persona, film švédskeho režiséra Ingmara Bergmana, je aj po desaťročiach od svojho vzniku výpovedným a fascinujúcim dielom. Jeho presahy môžete spoznať aj v bratislavskom Divadle Aréna.

Pirko

Recenzia: Pirko je aktuálny a divácky prístupný film

19.10.2016 12:00

Svobodovci vo filme Pirko priniesli publiku sociálnu tému z periférie atraktívnym jazykom. Predsa len však zostáva pri povrchnom konštatovaní - klasickom probléme našich drám.

Sára Venclovská Lulu

Recenzia: Lulu podľa Venclovskej

09.10.2016 14:00

Lulu je výrazný dramaturgický počin a hoci emocionálny zážitok nie je natoľko silný, inscenácia iste nezostane bez diváckeho povšimnutia.

Katarzia Agnostika

Recenzia: Katarzia v Agnostike verí na poéziu nedokonalosti

05.10.2016 12:00

Katarzia, rovnako ako v prípade svojho debutu Generácia Y spred troch rokov, opäť prichádza v plnej sile.

Kalendár
Po Ut St Št Pi So Ne
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28