#recenzia


Zoradiť podľa: dátumu čítanosti
Karel Roden Masaryk

Recenzia: Svetový Masaryk je náš

23.03.2017 12:00

Masaryk je aj napriek výhradám skvelým dôkazom, že východoeurópska filmová produkcia za Hollywoodom v ničom zaostáva a slovenský divák má ďalší dôvod odísť z kina nielen spokojný, ale aj hrdý.

Don Pasquale Ján Galla

Recenzia: Slovenčina komickému Donizettimu neublížila

21.03.2017 07:00

Po priaznivom diváckom ohlase na vlaňajšie naštudovanie Mozartovej Čarovnej flauty v slovenskom preklade opustila banskobystrická Štátna opera originálny jazyk aj v novej inscenácii Dona Pasqualeho.

depeche mode

Recenzia: Depeche Mode burcujú ducha, nie zbrane

18.03.2017 12:00

Súčasná politická situácia hýbe svetom a nie je nič prekvapujúce, že k mobilizácii dohnala aj hudobníkov, ktorí majú čoraz väčšiu potrebu reflektovať zmeny v spoločnosti.

Logan Wolverine Hugh Jackman

Recenzia: Skrachovaný superhrdina Jackmanovi pristane

10.03.2017 14:00

Na dvere pretlakovej komory nám klope nový Votrelec, Deckard z Blade Runnera si oprašuje svoj baloniak a Wolverine sa konečne dočkal filmového spracovania hodného svojho mena.

Rodinné šťastie

Recenzia: Zmätok je základ rodiny

27.02.2017 07:00

Režisér Szabolcs Hajdu je prekvapivý, pútavý, a najmä zábavný rozprávač. Divák dostane na tanieri vlastné každodenné zlyhania bez depresívnych gest a vďaka humoru ich schuti prehltne.

Moonlight

Recenzia: Moonlight zlyháva na šlabikárovom ľúbostnom príbehu

25.02.2017 16:00

Film Moonlight je aj napriek snahe o invenciu zúfalo učebnicový, čo si divák uvedomí, ak sa nenechá opantať emocionálnym nátlakom. Jeho silnou stránkou sú však najmä kamera a herecké výkony.

Ťapákovci

Recenzia: Akí včera, takí aj dnes. Ťapákovci

23.02.2017 09:00

Kto by nepoznal novelu Boženy Slančíkovej-Timravy o rodine Ťapákovcov? Najnovšie naštudovanie v trnavskom Divadle Jána Palárika dokázalo, že nelichotivý príbeh o slovenskej náture je aj po sto rokoch stále aktuálny.

Mlčanie

Recenzia: Scorseseho Mlčanie vystavilo vieru božiemu tichu

22.02.2017 14:00

Martin Scorsese sa po „hedonistickej“ drogovej komédii o finančných pirátoch Vlk z Wall Street nadchol drsným historickým príbehom knihy z roku 1966 japonského katolíka - spisovateľa Šúsaku Endóa.

Adriana Kohútková Miroslav Dvorský

Recenzia: Triptych Giacoma Pucciniho optikou činoherca

22.02.2017 09:00

Triptych je inscenácia, ktorá neurazí, no ani neposúva profil Opery SND výraznejšie dopredu. Nenašla totiž inscenačný kľúč dostatočne originálny a zbytočne sa zamotávala do barličiek.

trainspotting

Recenzia: T2 Trainspotting otvoril staré rany zbytočne

17.02.2017 14:00

Rodák z Manchesteru Danny Boyle už dávno nie je len "ten, čo natočil kultovku Trainspotting", za Milionára z chatrče má Oscara a životopisnou snímkou o počítačovom guru Stevovi Jobsovi dokázal, že vie točiť aj vážne filmy.

Realita

Recenzia: Quentin Dupieux má v Realite poriadny náskok

09.02.2017 12:00

Dupieux počíta s divákom podobne „zvráteným“, ako je on sám. Realita je satisfakciou pre každého, kto sa nebojí pri filme rozmýšľať a podstúpiť riziko, že z jeho bizarne zauzleného vesmíru nenájde východisko.

Martin Knut: Knut

Kniha týždňa: Martin Knut v ríši pochýb

02.02.2017 14:00

Kniha Martina Knuta nie je tichým upozornením, ale hlasnou výzvou. Otvoriť ju znamená pre čitateľa popustiť uzdu svojim myšlienkam a hlavne prijať, dokonca i objať, neistoty tohto sveta.

Chlapec vo svete príšer

Recenzia: Chlapec, ktorý musí dospieť vo svete príšer

29.01.2017 16:00

Slávnemu Mijazakimu šliape na päty filmár a výtvarník Mamoru Hosoda - jeden z najvýraznejších talentov svojej generácie.

Je to len koniec sveta

Recenzia: Zachrániť sa odchodom

17.01.2017 12:00

Dvadsaťsedemročný kanadský režisér a scenárista Xavier Dolan, ktorý vystupuje vo viacerých svojich filmoch aj ako hlavný protagonista, drámou Je to len koniec sveta.

Mercedes Benz

Recenzia: Mercedes Benz je ako intelektuálna húsenicová dráha

10.01.2017 14:00

Ambíciou SND je prinášať na javisko nové texty tlmočiace náročné a univerzálne témy. Táto snaha môže byť nepredvídateľná, no inscenácia Mercedes Benz dokazuje, že má zmysel.

Daniel Lanois

Daniel Lanois nahral strhujúcu odpoveď na krízu komunikácie

04.01.2017 09:00

„Je to hudba pre hudobníkov,“ komentujú radi hudbu Daniela Lanoisa nedotknutí poslucháči. Nič také však v hudobnom svete neexistuje a jeho novinka Goodbye To Language patrí k veľkým albumom uplynulého roka.

Anna Franková

recenzia: Denník ako pocitový únik Anny Frankovej?

13.12.2016 12:00

Inscenácia Anna Franková na motívy Denníka Anny Frankovej nie je sentimentálna, ale fakticky verná v hľadaní ľudského tepla v čase všeobecnej nenávisti a čoraz neodôvodnenejšej xenofóbie.

Martin Višňovský Radio_Head Awards Chiki liki tu-a

Skupine Chiki liki tu-a svedčia prerábky. Cudzie aj vlastné

11.12.2016 16:00

Na Slovensku neexistuje kapela, ktorá by sa za dlhé roky svojej existencie zmenila tak málo, ale zároveň tak veľa.

Vaiana

Vaiana nechce byť tradičná princeznička

08.12.2016 12:00

V kinách úraduje nová disneyovská princezná, v rodinnom animáku Vaiana vyláka mladú Polynézanku more, aby zažila dobrodružnú plavbu za záchranou svojho ľudu a spoznala sama seba.

Apartmán v hoteli Bristol

Recenzia: V elegantnom hoteli Bristol Roalda Dahla neubytovali

05.12.2016 14:00

Apartmán v hoteli Bristol je elegantná a estetická inscenácia, ktorá iste nejedného diváka poteší. Roalda Dahla v ňom však neubytovali.

Kalendár
Po Ut St Št Pi So Ne
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31