K moru sa možno tento rok nedostaneme, ale chute Stredomoria si môžeme užiť aj vo vlastnej kuchyni.
Španielska paella, anglický pastiersky koláč, ukrajinský boršč, cyperská baklava, švédske mäsové guľôčky, belgické vafle, slovenské halušky...
Výživné a zároveň ľahké, jednoduché, no pritom aj nápadité a pekné jedlá. Od rána až do večera ich môžeme pripravovať na slovenskú nôtu.
Vážia sa na gramy, a predsa dajú jedlu celkom inú chuť, vôňu, vzhľad, ba aj látky pre zdravie.
Bryndzové halušky nás ako kulinárska ikona preslávili aj za hranicami. Začína sa nimi ochutnávanie slovenských jedál... ale často aj končí.
Paradoxy doby; v bufete vám naservírujú sviečkovicu s exotickým ovocím a v noblesnej drahej reštaurácii pohánkovú kašu.
Už naši prapradedovia vedeli, že hovädzie, hydinové, bravčové, jahňacie, králičie, divina či mäsko vodných živočíchov je zdrojom energie a zdraviu prospešných látok.
Jarná záhrada nám ponúka množstvo zeleniny plnej vitamínov. Ponúkame vám niekoľko receptov z tejto jarnej zeleninovej ponuky.
Kým niektoré druhy zeleniny sú ako bojovníci proti chorobám notoricky známe, u iných nám ich použitie často uniká. Napríklad také reďkovky.
Lahodný dezert zvládnu pripraviť aj začiatočníci, hotový je za 30 minút.
Jarná cibuľka je zvestovateľ jari. Mladá cibuľa, ktorú človek konzumuje ešte predtým, ako dozreje.
Nemusíme cestovať na druhý koniec zemegule za chutnými, zaujímavými jedlami. Slovensko ich má dosť. Aj vďaka bohatstvu úrodnej zeme a pestrosti jej plodov.
Koláčik do dlane. Na studeno i na teplo, na slano i na sladko. V rôznych farbách, chutiach, vôňach a napokon i vo veľkostiach.
Ak ste doma a neviete, čo nové by ste pripravili sebe či rodine, vyskúšajte fenikel. Jeho chuť si buď zamilujete, alebo...
Lahodné prímorské chute si môžeme navodiť aj v našej kuchyni. Napríklad receptami, ktoré sú typickými pre tú-ktorú krajinu. Čo poviete na grécke tzatziki?
Mäso na ihle môžeme pripravovať na panvici, v rúre aj grilovať. Ponúkame vám niekoľko receptov.
Päť slovenských a päť českých plemien, aj to je dôkaz, že králičie mäso patrí medzi tradičné suroviny. Rozumie si s trendom lokálnosti a regionálnej gastronómie.
Ponúkame vám niekoľko rýchlych, chutných a zdravých receptov na jarné polievky.
Vírusy a bacily na nás útočia na každom kroku, ale pomocník sa nájde - mnohí mu hovoria európsky ženšen, ale aj bylinka mladosti.
Púpave oprávnene patrí miesto na jarnom stole - v tomto období najmä jej listom. Nie je to obyčajná burina, ako ju vníma našinec.