Bez maľovania naružovo: pekná a úrodná záhrada si okrem času a práce žiada aj výdavky. Dajú sa však rozumne zredukovať.
Konzumácia rastlinnej stravy bohatej na zeleninu, celozrnné výrobky, orechy a strukoviny môže u mužov znížiť riziko rakoviny hrubého čreva a konečníka o viac ako pätinu.
Majitelia tienistých záhrad môžu siahnuť po rastlinách, ktorým sa bude dariť práve na takomto mieste. Výber je veľký.
Stačí slnko, úrodná pôda a oporná konštrukcia. Výsledkom je bohatá úroda, ktorej bude aj na rozdávanie.
Biela, zelená, červená. Ako v zelenine počas varenia nezničiť zdravé rastlinné farbivá?
Nenáročná zelenina, ktorú pozná každý, no len málokto si ju dá na tanier. A to je veľká škoda, pretože je plná prospešných látok.
Pod naberanie nadbytočných kilogramov sa môže v najbližších mesiacoch podpísať príchod sychravého počasia. Existujú však potraviny, ktoré pomáhajú chudnúť špeciálne na jeseň.
Či už ste úrodu uskladnili v chladničke alebo v pivnici, skôr či neskôr sa vzhľad aj kvalita zeleniny začnú zhoršovať. Ako ju udržať chutnú čo najdlhšie?
Hoci roztočce vidieť voľným okom len ťažko, spôsobujú také poškodenie rastlín, ktoré sa nedá s ničím zameniť.
Prenikavo zelené smoothies, dužinaté ovocné šťavy či debničky plné zeleniny, aj to si mnohí predstavujú pod pojmom superpotravina.
Do úvahy pripadá črevný diskomfort alebo výskyt antinutričných látok.
Jesenný zber prináša nielen hojnosť zeleniny, ale zároveň aj otázku, kde úrodu uložiť, aby vydržala bez ujmy celú zimu.
Kým prídu prvé mrazíky, stihne ešte v záhrade dozrieť nová zelenina. Teraz je ešte stále ten správny čas na výsev a výsadbu ďalšej úrody.
Zelená fazuľka je jedným z druhov zeleniny, ktoré sú k dispozícii čerstvé len v lete. Je najjemnejšia zo všetkých odrôd fazule, ktorých je vyše sto.
Ako si nepokaziť posledné letné dni nekvalitne ugrilovaným jedlom? Nedostatočne tepelne alebo nesprávne upravené mäso môže viesť k nepríjemnostiam - bolestiam brucha, vracaním, hnačkou a pod. Ako grilovať správne?
Kým sa do Európy nedostali nové plodiny ako zemiaky a fazuľa, naši predkovia mali v jedálničku veľa inej zeleniny.
August a september sú mesiace, keď v záhrade zberáme úrodu zeleniny a ovocia. Veľkú časť z nej uchovávame na zimu. Ako úrodu dobre uskladniť a správne spracovať?
V našich končinách sa pomaly začína udomácňovať, aj keď sa obchodoch ešte neobjavuje bežne. Chutná listová zelenina - mangold.
Melón, broskyne, ale aj kukurica k letu jednoducho patria. Prečo ich konzumovať? Čo obsahuje vzácne minerály či antistresových látok?
Letný nával úrody v záhradke či na balkóne najmä v súvislosti s ovocím ide do finále. Zároveň však v auguste môžete znova pripraviť záhony a vysiať mnoho úžitkových rastlín na neskorý zber.