Polícia obvinila ľudí, ktorí ohrozovali život seniorov v domove dôchodcov

Policajti po niekoľkomesačnom intenzívnom vyšetrovaní obvinili dve osoby, ktoré sa dopúšťali trestnej činnosti ohrozujúcej život a zdravie osôb umiestnených v zariadení pre seniorov.

05.07.2018 10:25
debata (3)

Ako informoval hovorca bratislavskej polície Michal Szeiff, koncom marca začal vyšetrovateľ trestné stíhanie vo veci zločinu poškodenia zdravia. Policajti po niekoľkomesačnom intenzívnom vyšetrovaní a operatívnom preverovaní vykonali a zabezpečili dostatok dôkazov oprávňujúcich vznesenie obvinenia voči konkrétnym osobám – obvinili 51-ročného Ivana B. z okresu Pezinok a 18-ročnú Vanessu P. z okresu Malacky.

Dávali im lieky, nemali odbornosť

„Podľa doposiaľ zabezpečenej dôkaznej situácie obvinení od presne nezisteného času v roku 2016, až do 3. júla tohto roka v priestoroch zariadenia pre seniorov a zariadenia opatrovateľskej služby na Heydukovej ulici v Bratislave indikovali a podávali osobám umiestneným v tomto zariadení rôzne lieky a liečivá aj napriek skutočnosti, že nemali predpísanú odbornú spôsobilosť na takéto úkony. Lieky podávali intravenózne, intramuskulárne, vo forme tabliet ako aj kvapiek pričom takýmto podávaním mohlo dôjsť k bezprostrednému ohrozeniu zdravia osôb, privodiť predávkovanie, poddávkovanie či spôsobiť smrť. Obvinení sa konania dopúšťali v rozpore s platnou legislatívou upravujúcou túto činnosť, konkrétne v rozpore so zákonom o zdravotníckych pomôckach, zákonom o zdravotnej starostlivosti, zákone o sociálnych službách, zákone o živnostenskom podnikaní ako aj viacerých vyhlášok Ministerstva zdravotníctva Slovenskej republiky,“ píše sa v policajnej tlačovej správe.

Dvaja obvinení

Práve 3. júla policajti spolu s VÚC a daňovým úradom vykonali domovú prehliadku v priestoroch zariadenia na Heydukovej ulici v Bratislave, v rámci ktorej zaistili väčšie množstvo rôznych liečiv ako aj rôznych listinných dôkazov. Počas prehliadky na základe súhlasu prokurátora zadržali v súčasnosti už obvinené dve osoby. Umiestnili ich do cely policajného zaistenia, spisový materiál posunuli krajskej prokuratúre. Keďže obvinení protiprávnym konaním ohrozili život a zdravie iných osôb, spôsobili ťažkú ujmu na zdraví alebo smrť a tohto protiprávneho konania dopúšťali na chránených osobách, v prípade preukázania viny im hrozí trest odňatia slobody na tri roky až osem rokov.

Prípadná ďalšia trestnoprávna zodpovednosť obvinených osôb bude predmetom ďalšieho vyšetrovania. S prihliadnutím na závažnosť a citlivosť vyšetrovaného prípadu a aby ďalšie objasňovanie nebolo zmarené, polícia nemôže momentálne poskytnúť viac informácií.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #polícia #domov dôchodcov