Sú chutné, výživné a zdravé. Pochádzajú z tropických oblastí, no dajú sa pestovať aj u nás, pretože nemajú vysoké nároky.
Betakarotén je jedna z najdôležitejších látok, ktorých efekt budete vnímať hlavne počas leta. Práve on totiž stojí za pekne opálenou a zdravou pokožkou.
Na jednej strane jedálneho lístka sú potraviny, ktoré nadúvanie vyvolávajú. No našťastie všetko v prírode má aj svoju druhú stranu.
Krásne vlasy sú korunou krásy každej ženy. Neustály zápas o vhodný šampón či výživový doplnok môže nakoniec vyhrať správne zloženie stravy.
Bataty, alebo sladké zemiaky ako znie ich druhé pomenovanie, sa dlho považovali za exotiku. Zdá sa však, že táto éra sa skončila, keďže už dlhšie sú súčasťou bežnej ponuky oddelení zeleniny v supermarketoch.
Od augusta až do októbra zbierajú úrodu pestovatelia batátov, plodín známych aj ako sladké zemiaky. Pod ich vcelku nepríťažlivým zovňajškom sa ukrýva nielen chutný, ale aj veľmi zdravý obsah.
Výber olivového oleja, to je alchýmia. V princípe však platí to isté, čo u vína – koľko ľudí, toľko chutí.
Keď sa povie šalát, tak si mnohí predstavia prílohu k jedlu. Pár listov s dresingom, v najlepšom prípade nakrájané paradajky. Šalát má však oveľa väčší potenciál.
Chutná dobrota so sýtou oranžovou farbou poteší ľudí v každom veku. Vitamínová bomba povzbudí trávenie, uľaví črevám, potlačí únavu a poteší oči.
Šalát už dnes nie je len o zelených listoch, uhorke, cibuli či octovom náleve. A pri stolovaní nehrá iba úlohu prílohy alebo predjedla.
Tradičné chute slovenskej Veľkej noci s jej údenými šunkami, so šalátmi, s veľkonočným baránkom a varenými vajíčkami a k tomu štipka nových nápadov.
Červené, žlté, ale aj biele hľuzy s príjemnou sladkastou chuťou. Batáty - sladké zemiaky, pôvodom z tropickej Ameriky.
Po bohatom sviatočnom stole dobre padne hodovanie na ľahší spôsob. Jedlá zo zdravších surovín, ktoré však určite zasýtia, chutia, pekne vyzerajú a lákavo voňajú.
Batáty sa dlho považovali za exkluzívnu exotiku. Zdá sa, že táto éra sa skončila. Nastal čas tento druh zeleniny spoznať lepšie.
Niečo dobré z hydinového mäska… Kuchári majú radi takéto výzvy, kde sa fantázii medze nekladú a hydina sa dá pripraviť na desiatky spôsobov.
Creme de la creme – vraví sa vo svete. My Slováci by sme povedali „to najlepšie z najlepšieho“. Tak vyzerá stôl, ktorý zvykneme prestierať pre svojich najbližších.
Ťažkosti s horším videním či stratou zraku môže u starších ľudí zmierniť vitamín A. Viete ako ho správne využiť, a v ktorých potravinách sa nachádza?
Bataty alebo sladké zemiaky majú charakteristický podlhovastý tvar a po uvarení alebo upečení sa vyznačujú sladkou chuťou.
Siahať na lekárničku niekedy nemusí byť prvým správnym krokom pri predchádzaní nespavosti. Insomnii môžu zabrániť aj niektoré druhy potravín.
Ryby ani šalátu sa počas štedrovečernej večere vzdať nemusíte. Ale zvoľte ľahšiu verziu, ponúkame recept.