Chutné slovenské ovocie, ktoré sa svojimi účinkami môže pokojne porovnávať s vychytenými „zázrakmi“ kdesi z amazonských pralesov.
Pevná, zdravá pokožka, bez hlbokých vrások do vysokého veku. Základom je konzumovať tie správne potraviny, z ktorých si vaša pokožka dokáže zobrať dostatok výživy.
Počas tohto ročného obdobia sú v plnej sile a váš organizmus z nich dokáže mnoho vyťažiť. Zdravé, výživné a navyše sa z nich dá vykúzliť kompletné menu. Tak smelo do chutnej jesene.
Imunitný systém dostáva v sychravých dňoch poriadne zabrať. Aby obrana organizmu fungovala, potrebujeme konzumovať potraviny so špecifickými vitamínmi a minerálnymi látkami.
Začala sa sezóna maslovej tekvice a s ňou aj dobrá správa pre všetkých, ktorí sa snažia aj v chladných mesiacoch zhodiť nadbytočné kilogramy tuku.
Poľný šalát, alebo ľudovo povedané poľníček. Chuťou sa podobá na hlávkový šalát, ale obsah živín je niekde úplne inde. Je dekoráciou aj chuťovkou. Čo všetko zvládne?
Karfiol je ako zdravá kytica. Spomínaný druh zeleniny sa podáva ako hlavné jedlo i príloha k rôznym mäsitým či vegetariánskym pokrmom.
Podceňovaná zelenina, nad ktorou často neprávom ohŕňame nosom. Kapusta v sebe spája viacero výhod, napríklad trojicu zdravotných benefitov.
Betakarotén je jedna z najdôležitejších látok, ktorých efekt budete vnímať hlavne počas leta. Práve on totiž stojí za pekne opálenou a zdravou pokožkou.
Rebarboru považujú mnohí za ovocie, ale to je chyba. Hoci rebarboru poznáme a jeme takmer výlučne pripravenú na sladko, z botanického hľadiska nie je ovocím, ale zeleninou.
V porovnaní s bielenou špargľou si korenistejšia a farbou i chuťou hrášok pripomínajúca zelená vyžaduje menej starostlivosti. Rátajte však s tým, že úrody sa tiež dočkáte až po dvoch rokoch od zasadenia plánt.
Nadmerné množstvo soli, tučné, vyprážané jedlá a je problém. Existujú však cenovo dostupné potraviny, ktoré aj v letných dňoch dodajú telu potrebnú energiu.
Prechod do chladnejšieho obdobia je pre našu pokožku záťažou. Zdravá starostlivosť o ňu sa však začína v čreve.
Síce nemá veľa kalórií, zato však veľa minerálnych látok a vitamínov. Tekvica je dobrá pre imunitný systém, silné nervy a krásnu pleť.
Marhule sa spájajú s letom a patria medzi najobľúbenejšie ovocné sorty. A navyše, sú zdravé.
Mýtom o tom, že pri tepelnom spracovávaní zeleniny sa ničia všetky výživné látky je koniec. Varením sa aktivujú zdraviu prospešné antioxidanty aj vitamíny.
Jarná cibuľka pomáha aj pri anémii, kašli a chrapote, zmierňuje opuch po uštipnutí hmyzom a pomáha pri liečbe popálenín.
Chráni pokožku, vlasy a zdravie. Tropické ovocie je zázrakom pre ženskú krásu.
Na záver prázdnin vrcholí zber paprík, ktoré vynikajú nielen svojou rozmanitosťou, ale aj mnohými spôsobmi kulinárskeho využitia.
Jedným zo symbolov jesene okrem opadaného lístia je aj tekvica. Je dobrou voľbou - je chutná, pomáha pri chudnutí a obsahuje cenné živiny.