Bohužiaľ lepok je v skrytej forme prítomný aj v potravinách, ktoré na prvý pohľad nemajú s jeho prítomnosťou nič spoločné.
Jedálniček dnešných "bezlepkáčov" nemusí byť o nič chudobnejší ako u zdravých stravníkov.
Jedinou a nevyhnutnou liečbou celiakie je dnes bezlepková diéta. "Musí byť však dôsledná a treba ju dodržiavať po celý život," zdôrazňuje gastroenterológ Peter Minárik.
Celiakia je autoimunitná choroba, ktorej základnou charakteristikou je neznášanlivosť lepku, čo vedie k poškodeniu sliznice tenkého čreva.
Neznášanlivosť lepku - celiakia postihuje jedno percento európskej populácie, pritom väčšina ľudí o svojej precitlivenosti naň nevie.
V poslednom období narastá záujem verejnosti o tzv. bezgluténovú diétu (neobsahujúcu lepok). Lepok môže robiť problém nielen pri celiakii.
Na prvý pohľad diétne raňajky či desiata, ako čerstvý chlebík a pohár mlieka mnohým spôsobujú zdravotné ťažkosti. Celiakia síce znamená celoživotnú diétu, ale nie je dôvodom na paniku.
Celiakia je autoimúnne ochorenie, ktorého podstatou je neprimeraná reakcia organizmu na kontakt s lepkom, bielkovinou niektorých obilnín.