Nadmiera úrody zeleniny, ovocia aj plodín sa v zásade pri všetkých druhoch dá vyriešiť skladovaním po vysušení.
Ako spracovať veľkú úrodu háklivých plodov tak, aby bez ujmy vydržala celú zimu?
Zamraziť si nadbytok zeleniny nie je nič zložité. No ako v nej uchovať čo najviac chuti a živín?
Tlačiť kaleráby do hlavy sa nepatrí. Kým sa to doslova netýka konzumácie tejto chrumkavej zeleniny. Nadmernú úrodu si môžete zamraziť na využitie mimo sezóny trvajúcej až do novembra. Stačí dodržať zopár pravidiel.
Lúpanie výhonkov špargle závisí od toho, o aký druh ide. Pri zelenej a fialovej špargli šúpeme iba dolnú tretinu výhonkov. Pritom tenkú šupku lúpať ani nemusíme.
Blanšírovanie zeleniny je metóda rýchlej tepelnej úpravy, keď ju po očistení prelejeme vriacou vodou alebo na krátky čas do vriacej vody ponoríme.
Čo robiť so zeleninou pred jej zmrazením a ktoré bylinky si môžeme uchovať do zásoby pri mínusových teplotách?