Pre škandál so salmonelou, ktorú v kuracine poslali do sveta z Brazílie, padajú v juhoamerickej krajine hlavy.
Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) naďalej pokračuje v kontrole brazílskeho mäsa.
Dvojitá kvalita potravín pri rôznych krajinách je neprípustná. Povedala to ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Gabriela Matečná.
Na vzorkách mäsa pôvodom z Brazílie, odobraných v zariadeniach spoločného stravovania, potvrdili úrady prítomnosť patogénneho mikroorganizmu Salmonella Minnesota.
Inšpektori našli v brazílskych kuarích pečienkach v prevádzke v Prievidzi iný typ salmonely, než objavili predtým.
Českí veterinári objavili v kuracom mäse z Brazílie baktérie salmonely. V utorok to oznámil hovorca českej Štátnej veterinárnej správy Petr Vorlíček.
Testy Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) preukázali v jednom z pozastavených produktov z Brazílie prítomnosť salmonely.
MARIÁN REPA: Je to paradox: EÚ sa pýši prísnou potravinovou legislatívou. Zákony by teda mali garantovať, že spotrebiteľ môže bez obáv zjesť všetko, čo sa nachádza v obchode. Realita však býva často odlišná.
Slovenské úrady odhalili vo väčších obchodných reťazcoch nevyhovujúce mäso pôvodom z Brazílie.