Sto ľudí, sto chutí - hovorí sa. Ale tiež sa zvykne hovoriť, že často zabúdame na chute, ktoré sú súčasťou našej histórie, nášho regiónu.
Žijeme v rýchlom svete plnom stresu. Čoraz častejšie vyhľadávame chvíle, keď sa môžeme zastaviť, prísť na iné myšlienky. Nuž a obed by mal byť jednou z nich.
Ponúkame vám niekoľko receptov na slané koláče s vôňou Francúzska.
Dobré jedlo si zaslúži dobrý nápoj. Ale platí to aj naopak - iskrivé víno, lahodné pivo a liptovské mlieko plné chuti nech sprevádza niečo dobré pod zub.
JOZEF SEDLÁK: Európska únia má za sebou prvý test potravín na dvojakú kvalitu potravín. Sotva ho Brusel zverejnil, objavili sa dve interpretácie.
Nie každá bryndza vyrobená na Slovensku pochádza 100 % zo slovenského ovčieho mlieka.
V minulom roku dosiahla produkcia ovčieho mlieka na Slovensku 13 524 ton, čo je najvyššia úroveň od vstupu do Európskej únie.
Cudzinci vždy začínajú spoznávať chute Slovenska cez bryndzové halušky. V profesionálnej gastronómii sme však tejto ikonickej lahôdke stále veľa dlžní.
Koncom zimy a v prvých jarných mesiacoch sú pre ľudský organizmus najvhodnejšie ľahké syry na báze tvarohu.
Počuli ste už o májovej bryndzi? Viete ju rozoznať od klasickej? Zaujímavosti prezradil odborník Ing. Bohuš Kaliarik z jednej zo slovenských bryndziarní.
Nie je to prvý raz, čo veterinári zistili pri výrobe bryndze odchýlky od štandardov.
Uprostred mája zverejnil štátny potravinový dozor výsledok kontroly kvality bryndze. Výsledok bol pre verejnosť šokujúci.
Bryndza sa na Slovensku objavila v polovici 15. storočia, bežnou sa však stala až počas 17. storočia a komerčne sa začala spracovávať v 80. rokoch 18. storočia.
S príchodom mája sa čoraz častejšie hovorí o májovej bryndzi. Obľúbená slovenská pochúťka je údajne práve v tomto mesiaci najlepšia.
Tradičné chute slovenskej Veľkej noci s jej údenými šunkami, šalátmi, veľkonočným baránkom a varenými vajíčkami a k tomu štipka nových nápadov.
Z trhu sa sťahujú všetky výrobky s dátumom spotreby 13.4.2019.
Chovov, ktoré zvládli produkciu zimného ovčieho mlieka, by sme porátali možno na prstoch dvoch rúk.
Podobne ako spišské párky je aj spišská klobása obľúbená najmä pri domácich východniarskych, ale aj iných regionálnych zabíjačkách.
Štáty sú obrazom potravinovej kultúry. Keď pred sto rokmi vzniklo Československo, začala sa vytvárať ojedinelá česko-slovenská kultúra v potravinárstve i gastronómii.
Kilogram bryndze na salaši vyjde na deväť eur, v hlavnom meste však stojí dvojnásobok. Akoby táto cena podčiarkovala paradox doby.