Údajne pomáha pri chudnutí a zbavuje nás akné. Odborníci však upozorňujú, že spomínaná diéta nie je zárukou štíhlej línie a nepatrí do rúk zdravých ľudí.
Neliečená celiakia môže byť aj dôvodom potratu.
V Afrike a Ázii sa toto ochorenie vyskytuje zriedkavo.
Bolesti brucha, hlavy, ale aj hnačky či nafukovanie. Odhaliť príčinu týchto problémov nie je často jednoduché a preto sa žiada, aby sa na to pozrel skutočný odborník.
Väčšina celiatikov uvádza po konzumácii ovsa podstatne menšie ťažkosti.
Prinášame niekoľko receptov určených najmä pre ľudí s bezlepkovou diétou. Vyskúšali ste už cícerovú polievku, tekvicové ravioly či jahodové mafiny?
Ak ste celiatik alebo máte alergiu na lepok, musíte sa vyhýbať potravinám a nápojom, ktoré ho obsahujú. Čo teda môžete jesť a piť? Prinášame niekoľko tipov.
Rafinované autoimunitné ochorenie sa často prejavuje nešpecifickými príznakmi, čo má za následok, že viac ako polovica celiatikov o svojom ochorení nevie.
Aký je rozdiel medzi celiakiou, alergiou na lepok a citlivosťou na lepok?
O celiatikoch v ambulancii s gastroenterologičkou MUDr. Boženou Pekárkovou z Trnavy.
Dnes sú samozrejmosťou múky ako maková, kokosová či ryžová.
Časopis D-test vo svojom ostatnom tohtoročnom čísle porovnal obsah živín v bezlepkovom a bežnom chlebe so semienkami.
Bezlepkovú obilninu pohánku ocenia celiatici, ale aj ľudia s cukrovkou a všetci, čo chcú žiť zdravo.
Bolesti brucha a tráviace ťažkosti sú najznámejšie príznaky celiakie. Avšak aj iné môžu naznačovať neznášanlivosť lepku.
V mnohých domácnostiach sa deň začína raňajkami, ktorých súčasťou sú kukuričné vločky.
Priemerná doba, kým je pacientovi odhalená celiakia, je asi 13 rokov. Intoleranciou lepku najviac trpia mladé dievčatá a ženy stredného veku.
Celiakia postihuje približne 1 % populácie. Celiakiou trpia najviac mladé dievčatá a ženy stredného veku.
Ak vám lekár oznámi, že máte celiakiu alebo inú podobu neznášanlivosti lepku, jedno je isté – do konca života budete musieť dodržiavať prísnu bezlepkovú diétu.
Lepok je dnes jedným z najskloňovanejších pojmov v oblasti výživy. Jeho vylučovanie zo stravy sa stalo v mladej generácii hitom.
Chodia roky od jedného lekára k druhému bez toho, aby poznali svoju diagnózu, pretože diagnostika je náročná a zdĺhavá. Až štvrtina pacientov čaká na diagnózu od päť do 25 rokov.