Koľkokrát do týždňa by ste mali jesť mäso? A viete, že ak ho vymeníte za tieto potraviny, získate veľmi podobné množstvo bielkovín?
Čas grilovania, ale aj otázok. Najmä tých, či bravčové mäso, ktoré tak radi opekáme, pečieme, varíme či dusíme škodí nášmu zdraviu i štíhlej línii.
Bravčové, hovädzie, alebo spracované druhy mäsa majú podľa nového výskumu zvyšovať riziko kardiovaskulárnych ochorení.
Nemusíte navždy. Dokonca sa nepotrebujete stať ani vegetariánom. Červené mäso má rozhodne aj niekoľko pozitív, pre ktoré chutí telu, nielen chuťovým pohárikom.
Pochutnávanie si na červenom mäse sa môže podľa vedcov negatívne podpísať pod reprodukčné funkcie žien i mužov.
O ideálnom stravovaní sa veľa diskutuje. Austrálčan David Higgins spomenul päť najčastejších mýtov.
Niektorí vedci sa nechali počuť, že červené mäso môže pripraviť ľudí o niekoľko rokov života.
Obdobie prípravy na bábätko si vyžaduje zvýšené nároky na stravovanie. Niektoré potraviny sú pre graviditu nevyhnutné, iným sa treba radšej vyhnúť.
Červené mäso je podľa nutričnej terapeutky Kateřiny Šimkovej dôležitou súčasťou výživy a do zdravého jedálnička patrí.
O údeninách a ich škodlivosti, a o príčinách veľkého výskytu rakovín tráviaceho traktu sme sa rozprávali s Tomášom Šálekom, primárom z Národného onkologického ústavu.
PETER JAVŮREK: Takže údeniny a červené mäso spôsobujú rakovinu? Správa Svetovej zdravotníckej organizácie je, samozrejme, dôležitá tým, že je výsledkom vedeckého konsenzu.
Na Slovensku treba prehodnotiť rebríček, týkajúci sa konzumácie mäsa. Na piedestáli by mali stáť ryby.
K mýtom, ktoré sa o červenom mäse šíria, patrí aj ten, že je dobrým zdrojom bielkovín, železa a ďalších mikroživín.