Vína, v ktorých sa odzrkadľuje jedinečnosť územia, odrôd, ročníka a ľudí, ktorí inakosť premietli do chuti, vône a farby vína. Takéto vína tvoria v Château Topoľčianky.
Slovensko čelí záplave ponuky vín z celého sveta. Najlepšou zbraňou, ktorú proti zvodu mokov zo zvučných vinárskych krajín vedia vinári vytiahnuť, sú slovenské novošľachtence.
Víno zo Chateau Topoľčianky je najpredávanejším vínom na Slovensku. Osem až deväť miliónov fliaš ročne, takmer dve fľašky na hlavu.
Chateau Topoľčianky, pred necelými tridsiatimi rokmi jedna z prevádzok Vinárskych závodov v Nitre, je dnes lídrom slovenského trhu s vínom. Čo je za úspechom vinárstva, ktoré udáva tón hlavnému vinárskemu prúdu a každý rok sa blysne prestížnym ocenením?
Kto chce mať plné pivnice dobrého vína, musí sa starať o obnovu vinohradov, vysádzať odrody, ktoré ľuďom chutia. Toho sa držia v Château Topoľčianky.
Prvý máj v Topoľčiankach osviežuje aj na Slovensku ojedinelá vinárska súťaž Vienále.
Paríž a Viedeň, mestá, kde sa krvou a vínom písali dejiny ľudstva. V týchto dvoch vínnych metropolách Chateau Topoľčianky urobilo vynikajúce meno Slovensku.
Víno kráča s človekom osemtisíc rokov. A tak ako človek menil svet, menilo sa s ním aj víno a menilo ľudí. Vidno to aj na ponuke najväčšieho výrobcu tichých vín.
Známe francúzske či talianske vinárstva vznikli v 19. storočí či skôr. Proti ním sú tie naše akoby bez histórie. Súčasník však nepije dejiny, ale súčasné víno.
Dobré víno je dielom okamihu, ktorý vyrástol z dlhoročnej skúsenosti vinohradníka. V Chateau Topoľčianky také víno dostalo pomenovanie Vinohradnícky výber.
Len jedno slovenské vinárstvo sa môže pochváliť tým, že vyrábalo vína pre prvého československého prezidenta – Chateau Topoľčianky.
Víno je novým spoločenským fenoménom Slovenska. Nebývalo k tomu prispelo vinárstvo Chateau Topoľčianky, keď vtiahlo do príbehu slovenského vína celú krajinu.
Všetko už bolo vymyslené. Aj víno. Vzniklo úplne náhodnou fermentáciou sladkých bobúľ hrozna. Každé z ľudských pokolení mu pridalo do vienka niečo nové.
Vinalies Internationales Paris je jedna z najprestížnejších súťaží vína. Úspech v Paríži má obrovskú hodnotu. Chateau Topoľčianky získalo tohto roku v Paríži dve zlaté a päť strieborných medailí.
Príbeh vína sa začína v hlbinách času. Vyhľadať prvého vinára je nemožné. Vinárstva majú zakladacie listiny s dátumom vzniku, ale v skutočnosti sú nositeľmi širšej a dávnej vinohradníckej tradície.
Štvrťstoročie po revolúcii Slovensko prežíva vinárske obrodenie. Otvárajú sa vinárske cesty, ktoré ľudí prekvapujú novým pohľadom na krajinu a jej bohatstvo.
Topoľčianskym vinárom ide karta. Na nedávnej výstave AWC Vienna sa ich slamový Devín stal šampiónom aj najvyššie bodovaným vínom. Tento úspech posilňuje pozície slovenského výrobcu aj na Taiwane.
Ľadové víno je zriedkavosť, ak sa ho podarí v jednom roku dorobiť dva razy, ide o zázrak prírody, najväčší dar, akého sa vinár môže dočkať.
Voľakedy bolo objednanie vína v reštaurácii nudne jednoduché. Stačilo sa rozhodnúť medzi bielym a červeným. Kto by chcel viac, riskoval výsmech.
Chateau Topoľčianky má osemdesiat rokov. Na Slovensku ide o najstaršiu živú obchodnú značku vína. Takmer upadla do zabudnutia, slávna značka našla záchrancu.