Prieskum medzi dvoma tisíckami dospelých v Británii zistil, že 81 percent z nich vyhadzuje nezjedené potraviny aspoň raz týždenne.
Slovensko sa borí nielen s infláciou či extrémnym suchom, ale doliehajú na ňu aj resty z minulosti. V podcaste denníka Pravda analyzuje redaktor Jozef Sedlák.
"Povedz paljanycja!" kričí chlapec a beží za neznámym mužom. Ukrajinský názov pre tradičný chlieb sa od začiatku vojny stal výrazom, ktorý odlišuje "svojich" od "cudzích".
Agrorezort pri hodnotení deklarácie o cenách potravín nehovorí celú pravdu, tvrdia pekári.
Jednoduchým dezertom, ktorý nedá veľa námahy, je cobbler.
Pri nákupe potravín sa neponáhľajte, dajte si na výbere záležať, aby ste nevyhadzovali peniaze za nekvalitu. Prinášame tipy, čo je dobré vedieť.
Meringues alebo po našom snehové pyšteky sú citlivé na vyššiu vlhkosť vzduchu. Preto je dôležité uskladňovať ich v dobre uzatvorených nádobách.
JOZEF SEDLÁK: Zvykli sme si, že chlieb je samozrejmosťou. Nikdy nebol, človek si ho musel zaslúžiť, poctivo odpracovať. Slovensko má síce pšenice dosť, ale predsa bude mať drahší chlieb.
Prečo je kváskový chlieb trvanlivejší?
Ešte pred niekoľkými rokmi to bolo s nákupom múky jednoduché. Keď teraz stojíte v dobre zásobenom obchode pred regálom s múkami, môžete si naozaj vyberať.
Ceny pšenice začali rekordne stúpať.
Výber olivového oleja, to je alchýmia. V princípe však platí to isté, čo u vína – koľko ľudí, toľko chutí.
Opekanie toastu v hriankovači je rýchle a pohodlné. Ak však nemáte toastovač, alebo sa vám pokazil, o chrumkavý chlieb sa pripraviť nemusíte.
Budú chlieb, rožok, koláče a múka, z ktorej sa pečú, drahšie?
Na raňajky, desiatu, olovrant a možno aj večeru. Tri až štyri porcie obľúbeného pečiva môžu byť príčinou nenápadného naberania kilogramov tuku.
Rožok drahší o jeden cent a kilogramový bochník chleba o desať centov. Také bude zrejme rozuzlenie cenových rokovaní medzi pekármi a obchodníkmi
Pri varení hlúbovej zeleniny sa kuchyňa zaplní nie práve príjemným pachom. Aby sme tomu zabránili, odporúča sa, dať variť spolu s kalerábom či kelom aj veľkú tvrdú chlebovú kôrku.
Náklady na výrobu chleba, rožkov a iných pekárenských výrobkov na slovenských pultoch zvyšujú aj svetové ceny pšenice.
Za vajcia a pekárenské výrobky si v najbližších týždňoch priplatíme.
Posledných tridsať rokov zmenilo trh s chlebom, pečivom a cukrárskymi výrobkami na nepoznanie.