Rožok drahší o jeden cent a kilogramový bochník chleba o desať centov. Také bude zrejme rozuzlenie cenových rokovaní medzi pekármi a obchodníkmi
Pri varení hlúbovej zeleniny sa kuchyňa zaplní nie práve príjemným pachom. Aby sme tomu zabránili, odporúča sa, dať variť spolu s kalerábom či kelom aj veľkú tvrdú chlebovú kôrku.
Náklady na výrobu chleba, rožkov a iných pekárenských výrobkov na slovenských pultoch zvyšujú aj svetové ceny pšenice.
Za vajcia a pekárenské výrobky si v najbližších týždňoch priplatíme.
Posledných tridsať rokov zmenilo trh s chlebom, pečivom a cukrárskymi výrobkami na nepoznanie.
JOZEF SEDLÁK: Poľnohospodárstvo a potravinárstvo je pre európskych zákonodarcov tvrdý oriešok. Napísať zákon, ktorý bude rovnako spravodlivý pre každú krajinu EÚ, je takmer nemožné.
Možno že sa vám už stalo, že vám ovocné želé, ktoré ste chceli dať na koláč, nestuhlo.
Na Slovensku je až 200-tisíc detí, ktoré vyrastajú v neúplnej rodine.
Chlieb a pečivo sú neoddeliteľnou súčasťou jedálného lístka Slovákov. Podľa prieskumu ich denne konzumujú tri pätiny opýtaných.
Jeden človek za rok skonzumuje 34 kilogramov jednokilogramového chleba a 29 kilogramov pečiva. Ešte začiatkom 90-tych rokov to bolo 49,7 kilogramov chleba a vyše 39 kilogramov pečiva.
Chlieb či pečivo - zvyčajne sú prvé, ktoré padnú za obeť v jedálničku pod pravidlami diéty a s cieľom schudnúť.
Odbytová cena pšenično-ražného chleba stúpla v máji o viac ako štvrtinu.
Niektoré rady poznali už naše babičky a v domácnosti fungovali. Tak prečo ich nevyskúšať?
Jemný jablčný ocot si dokážeme vyrobiť aj po domácky. Do veľkého pohára vložíme šupky z jablka a posypeme ich cukrom.
Posledné zdraženie chleba vyvolalo v roku 2018 v Chartúme a neskôr i ďalších mestách pouličné protesty proti prezidentovi Bašírovi, ktoré skončili jeho zosadením.
Pracovať s makom je ako rozprávka. Raz tradičná prababičkovská, inokedy moderná a plná experimentovania. Dnes jednoduchá ľudová, zajtra pre scestovaných gurmánov.
Kedysi nechýbal v žiadnej kuchyni, dnes jeho ročná spotreba u nás klesla na historické minimum. Môžu za tým byť mýty o jeho škodlivosti aj široký výber pečiva.
Návrat domácich tradícií a lokálnych potravín s vysokou kvalitou. Tento trend považujú slovenskí pekári za svoju prioritu.
Aj napriek priemernej úrode hustosiatych obilnín a repky sú slovenskí mlynári a pekári po tohtoročnej žatve sebestační v dodávkach múky.
Cena chleba a obilnín bola na Slovensku v minulom roku 88 percent priemeru EÚ. Najdrahší chlieb bol v Dánsku, najlacnejší v Rumunsku.