Je výživný a dodáva organizmu silu. A "vyživuje" náš mikrobióm.
ĽUBOŠ PAVELKA: Najnovšie porovnania cien chleba v EÚ dokazujú, že za tento základný potravinový produkt platíme v tomto roku tretiu najvyššiu cenu v EÚ.
Kým pred vojnou stál základný chlebík 1,10 až 1,20 eura, v lete a v jeseni sa dostala cena cez poldruhaeurovú hranicu.
Chlieb a pečivo stoja dvojnásobok oproti obdobiu pred krízou, ktorá vyhnala ceny obilia, ale aj energii a iných vstupov, do závratných výšok.
Farba, vôňa, pružnosť striedky, vzhľad a konzistencia vám vedia prezradiť, či sú chlieb a pečivo čerstvé.
Chladnička nie je dokonalý priestor na uchovávanie každej potraviny. Sú nápoje a jedlá, ktorým chladnička preukázateľne predlžuje životnosť. Avšak niektorým vyslovene škodí.
Prieskum medzi dvoma tisíckami dospelých v Británii zistil, že 81 percent z nich vyhadzuje nezjedené potraviny aspoň raz týždenne.
Slovensko sa borí nielen s infláciou či extrémnym suchom, ale doliehajú na ňu aj resty z minulosti. V podcaste denníka Pravda analyzuje redaktor Jozef Sedlák.
"Povedz paljanycja!" kričí chlapec a beží za neznámym mužom. Ukrajinský názov pre tradičný chlieb sa od začiatku vojny stal výrazom, ktorý odlišuje "svojich" od "cudzích".
Agrorezort pri hodnotení deklarácie o cenách potravín nehovorí celú pravdu, tvrdia pekári.
Jednoduchým dezertom, ktorý nedá veľa námahy, je cobbler.
Pri nákupe potravín sa neponáhľajte, dajte si na výbere záležať, aby ste nevyhadzovali peniaze za nekvalitu. Prinášame tipy, čo je dobré vedieť.
Meringues alebo po našom snehové pyšteky sú citlivé na vyššiu vlhkosť vzduchu. Preto je dôležité uskladňovať ich v dobre uzatvorených nádobách.
JOZEF SEDLÁK: Zvykli sme si, že chlieb je samozrejmosťou. Nikdy nebol, človek si ho musel zaslúžiť, poctivo odpracovať. Slovensko má síce pšenice dosť, ale predsa bude mať drahší chlieb.
Prečo je kváskový chlieb trvanlivejší?
Ešte pred niekoľkými rokmi to bolo s nákupom múky jednoduché. Keď teraz stojíte v dobre zásobenom obchode pred regálom s múkami, môžete si naozaj vyberať.
Ceny pšenice začali rekordne stúpať.
Výber olivového oleja, to je alchýmia. V princípe však platí to isté, čo u vína – koľko ľudí, toľko chutí.
Opekanie toastu v hriankovači je rýchle a pohodlné. Ak však nemáte toastovač, alebo sa vám pokazil, o chrumkavý chlieb sa pripraviť nemusíte.
Budú chlieb, rožok, koláče a múka, z ktorej sa pečú, drahšie?