JOZEF SEDLÁK: Zvykli sme si, že chlieb je samozrejmosťou. Nikdy nebol, človek si ho musel zaslúžiť, poctivo odpracovať. Slovensko má síce pšenice dosť, ale predsa bude mať drahší chlieb.
Prečo je kváskový chlieb trvanlivejší?
Ešte pred niekoľkými rokmi to bolo s nákupom múky jednoduché. Keď teraz stojíte v dobre zásobenom obchode pred regálom s múkami, môžete si naozaj vyberať.
Ceny pšenice začali rekordne stúpať.
Výber olivového oleja, to je alchýmia. V princípe však platí to isté, čo u vína – koľko ľudí, toľko chutí.
Opekanie toastu v hriankovači je rýchle a pohodlné. Ak však nemáte toastovač, alebo sa vám pokazil, o chrumkavý chlieb sa pripraviť nemusíte.
Budú chlieb, rožok, koláče a múka, z ktorej sa pečú, drahšie?
Na raňajky, desiatu, olovrant a možno aj večeru. Tri až štyri porcie obľúbeného pečiva môžu byť príčinou nenápadného naberania kilogramov tuku.
Rožok drahší o jeden cent a kilogramový bochník chleba o desať centov. Také bude zrejme rozuzlenie cenových rokovaní medzi pekármi a obchodníkmi
Pri varení hlúbovej zeleniny sa kuchyňa zaplní nie práve príjemným pachom. Aby sme tomu zabránili, odporúča sa, dať variť spolu s kalerábom či kelom aj veľkú tvrdú chlebovú kôrku.
Náklady na výrobu chleba, rožkov a iných pekárenských výrobkov na slovenských pultoch zvyšujú aj svetové ceny pšenice.
Za vajcia a pekárenské výrobky si v najbližších týždňoch priplatíme.
Posledných tridsať rokov zmenilo trh s chlebom, pečivom a cukrárskymi výrobkami na nepoznanie.
JOZEF SEDLÁK: Poľnohospodárstvo a potravinárstvo je pre európskych zákonodarcov tvrdý oriešok. Napísať zákon, ktorý bude rovnako spravodlivý pre každú krajinu EÚ, je takmer nemožné.
Možno že sa vám už stalo, že vám ovocné želé, ktoré ste chceli dať na koláč, nestuhlo.
Na Slovensku je až 200-tisíc detí, ktoré vyrastajú v neúplnej rodine.
Chlieb a pečivo sú neoddeliteľnou súčasťou jedálného lístka Slovákov. Podľa prieskumu ich denne konzumujú tri pätiny opýtaných.
Jeden človek za rok skonzumuje 34 kilogramov jednokilogramového chleba a 29 kilogramov pečiva. Ešte začiatkom 90-tych rokov to bolo 49,7 kilogramov chleba a vyše 39 kilogramov pečiva.
Chlieb či pečivo - zvyčajne sú prvé, ktoré padnú za obeť v jedálničku pod pravidlami diéty a s cieľom schudnúť.
Odbytová cena pšenično-ražného chleba stúpla v máji o viac ako štvrtinu.