Hoci nemá vôňu, je plný sily. Musíte s ním však byť opatrní.
Patrí medzi nenahraditeľnú súčasť sviatočnej tabule počas Veľkej noci. Chren by ste však nemali konzumovať len k údenému mäsu a raz ročne.
Špeciálne počas Veľkej noci má v mnohých domácnostiach nezastupiteľné miesto.
Pri chudnutí nie je dôležité len obmedzovať kalórie, ale aj vyberať potraviny, ktoré telo zasýtia, podporia trávenie a dodajú energiu.
Naši predkovia ho kedysi bežne pestovali vo svojich záhradách a bol neoddeliteľnou súčasťou domácej stravy.
Navyše ho využijete na prípravu domácich ekopostrekov a kraľovať môže aj v kuchyni.
Táto bežná koreňová zelenina je počas roka skoro zabudnutá. Spomenieme si na ňu len počas sviatkov, čo je škoda.
Patrí medzi obľúbené druhy zeleniny, mnohí ju poznajú skôr ako burinu. V kuchyni však má nezastupiteľné miesto.
Obyvatelia vidieka ho považujú za burinu, no táto koreňová zelenina je skutočným pokladom pre naše zdravie.
Chren svojou pikantnosťou okorení mnohé jedlá a obsahuje veľa zdraviu prospešných látok.
Tiež si bez neho neviete predstaviť varenú hovädzinu, nakrájanú cviklu alebo obľúbenú šunkovú rolku so šľahačkou? Chren si ľahko môžete dopestovať sami, a to dokonca aj na balkóne.
Obranyschopnosť organizmu počas chrípkovej sezóny možno podporovať zvýšeným príjmom vitamínov A, C, E a väčšiny vitamínov zo skupiny Bkomplexu, vitamínu D na podporu imunity.
Keď hovoríme o pálivých kuchyniach, akoby sme v mysli cestovali do rôznych kútov Ázie, Mexika či aspoň do Maďarska. Ale každý národ má aspoň jedno obľúbené pikantné jedlo.
Vírusy a bacily na nás útočia na každom kroku, ale pomocník sa nájde - mnohí mu hovoria európsky ženšen, ale aj bylinka mladosti.
Má viac vitamínu C ako citrón a obsahuje vysoko kvalitné antioxidanty. Vysoká koncentrácia éterických horčičných olejov a časť antibiotických látok vytvorili z chrenu liečivú rastlinu.
Chren má výraznú vôňu, ktorá dokáže pomôcť pri problémoch s dýchaním.
Mať v rukách chlieb. Čí chleba ješ... Z odriekaného chleba... Už len tie stovky prísloví a porekadiel nás presvedčia, že chlieb je základnou potravinou.
Nátierka na raňajkový či desiatový chlebík, prípadne ako rýchle pohostenie. Môže byť zdravá a mať vyvážené zloženie.
Chren je zelenina typickej vône a ostrej chuti. Pri jeho narezaní sa začnú uvoľňovať silice, ktoré vyvolávajú slzenie, rovnako ako pri krájaní cibule.
Šalát už dnes nie je len o zelených listoch, uhorke, cibuli či octovom náleve. A pri stolovaní nehrá iba úlohu prílohy alebo predjedla.