Pri chudnutí nie je dôležité len obmedzovať kalórie, ale aj vyberať potraviny, ktoré telo zasýtia, podporia trávenie a dodajú energiu.
Vedeli ste, že rímsky hrach je hneď po fazuli druhou najpestovanejšou strukovinou sveta?
Nepatrí medzi najobľúbenejšie strukoviny a často ho zatienia napríklad hrach, alebo fazuľa. Cícer by mal mať však pevné postavenie v našom stravovaní.
Nedostatok železa sa môže prejavovať aj tak, že pacientom sa ľahko tvoria modriny alebo majú často afty v ústach.
Pracovať s makom je ako rozprávka. Raz tradičná prababičkovská, inokedy moderná a plná experimentovania. Dnes jednoduchá ľudová, zajtra pre scestovaných gurmánov.
Konzumácia fazule, šošovice a hrášku je často sprevádzaná nadúvaním. Existuje však trik, ako sa znova spriateliť s cícerom.
Nastala jeseň, ideálny čas na zber červenej repy. S príchodom prvých mrazíkov by už totiž bolo neskoro.
Pozrime sa spolu na to, v ktorých potravinách sa kyselina listová nachádza požehnane a ako zabrániť jeho nedostatku.
Mäso, zelenina, syry či strukoviny zabalené v placke. Ponúkame vám niekoľko receptov na chutné mexické jedlo.
Naše prababičky akosi inštinktívne tušili, že struky hrachu, fazule, cícera, bôbu či šošovice ukrývajú v sebe zlatý poklad – riadnu dávku energie, bielkovín, vlákniny.
Fazuľa patrí medzi strukoviny, ktoré potrebujú dlhý čas varu, preto sa oplatí uvariť väčšie množstvo naraz.
Z cícera možno vyčarovať veľa chutných jedál. Obsahuje veľké množstvo balastných látok a bielkoviny.
Vlasy pozostávajú z proteínov, časom sa však vytrácajú - stávajú sa apatickými, bez života a sily.
Krémová pasta s lahodnou vôňou sezamu zvaná hummus si svoje uplatnenie pomaly nachádza aj v našej kuchyni, a to vo forme dipov, nátierok či kaše.
Zdravie a zdravé recepty sú dnes obľúbenou témou, najmä po období sviatočného hodovania. Základom má byť varenie z čerstvých surovín bez konzervačných látok či cukru.
Nepotrebovali na to doktorov ani profesorov. A predsa všetky prababičky sveta vedeli, že v struku fazule, šošovice, hrachu, bôbu, či cícera sa skrýva sila aj zdravie.
Červená šošovica síce patrí do priečinka s ostatnými strukovinami, ale potrebuje samostatné zaobchádzanie a trochu iný prístup k vareniu.
Naše prababičky aj bez vedy neomylne vycítili, že strukoviny - premenné na polievky či prívarky - ukrývajú v sebe energiu, bielkoviny i vlákninu.
Cícer je v našej kuchyni takmer zabudnutá strukovina, pritom sa dá v kuchyni pripraviť na mnoho spôsobov.
Ak vás trápi únava a bledá pokožka, je dosť možné, že máte nedostatok železa. Riešenie býva jednoduché. Treba si posvietiť na správnu stravu alebo preparáty.