Vedeli ste, že rímsky hrach je hneď po fazuli druhou najpestovanejšou strukovinou sveta?
Nepatrí medzi najobľúbenejšie strukoviny a často ho zatienia napríklad hrach, alebo fazuľa. Cícer by mal mať však pevné postavenie v našom stravovaní.
Nedostatok železa sa môže prejavovať aj tak, že pacientom sa ľahko tvoria modriny alebo majú často afty v ústach.
Pracovať s makom je ako rozprávka. Raz tradičná prababičkovská, inokedy moderná a plná experimentovania. Dnes jednoduchá ľudová, zajtra pre scestovaných gurmánov.
Konzumácia fazule, šošovice a hrášku je často sprevádzaná nadúvaním. Existuje však trik, ako sa znova spriateliť s cícerom.
Nastala jeseň, ideálny čas na zber červenej repy. S príchodom prvých mrazíkov by už totiž bolo neskoro.
Pozrime sa spolu na to, v ktorých potravinách sa kyselina listová nachádza požehnane a ako zabrániť jeho nedostatku.
Mäso, zelenina, syry či strukoviny zabalené v placke. Ponúkame vám niekoľko receptov na chutné mexické jedlo.
Naše prababičky akosi inštinktívne tušili, že struky hrachu, fazule, cícera, bôbu či šošovice ukrývajú v sebe zlatý poklad – riadnu dávku energie, bielkovín, vlákniny.
Fazuľa patrí medzi strukoviny, ktoré potrebujú dlhý čas varu, preto sa oplatí uvariť väčšie množstvo naraz.
Z cícera možno vyčarovať veľa chutných jedál. Obsahuje veľké množstvo balastných látok a bielkoviny.
Vlasy pozostávajú z proteínov, časom sa však vytrácajú - stávajú sa apatickými, bez života a sily.
Krémová pasta s lahodnou vôňou sezamu zvaná hummus si svoje uplatnenie pomaly nachádza aj v našej kuchyni, a to vo forme dipov, nátierok či kaše.
Zdravie a zdravé recepty sú dnes obľúbenou témou, najmä po období sviatočného hodovania. Základom má byť varenie z čerstvých surovín bez konzervačných látok či cukru.
Nepotrebovali na to doktorov ani profesorov. A predsa všetky prababičky sveta vedeli, že v struku fazule, šošovice, hrachu, bôbu, či cícera sa skrýva sila aj zdravie.
Červená šošovica síce patrí do priečinka s ostatnými strukovinami, ale potrebuje samostatné zaobchádzanie a trochu iný prístup k vareniu.
Naše prababičky aj bez vedy neomylne vycítili, že strukoviny - premenné na polievky či prívarky - ukrývajú v sebe energiu, bielkoviny i vlákninu.
Cícer je v našej kuchyni takmer zabudnutá strukovina, pritom sa dá v kuchyni pripraviť na mnoho spôsobov.
Ak vás trápi únava a bledá pokožka, je dosť možné, že máte nedostatok železa. Riešenie býva jednoduché. Treba si posvietiť na správnu stravu alebo preparáty.
Poznáte potraviny, ktoré obsahujú viac železa ako špenát? Možno vám zachutia viac...