Niektoré víkendy sú upršané, preto si ich treba spríjemniť. Preto prinášame skvelé a overené recepty od čitateľov a čitateliek portálu Varecha.sk.
Sladká šou si minulý rok získala srdcia divákov na Slovensku.
Dni sú ešte dlhé, počasie často nevľúdne, na vianočné koláčiky sme už zabudli. Takže je optimálny čas pre milovníkov dezertov, urobiť si radosť niečím sladkým.
Jablká, hrušky, slivky. Okrem tradičných kysnutých koláčov možno z ovocia pripraviť aj množstvo iných, sladkých pochúťok.
Čo si predstavíte, keď sa povie svadobné koláče? Plné misy a podnosy sladkostí s ťažkými plnkami? Moderné svadobné koláčiky vyzerajú úplne inak.
Je to jedno z najobľúbenejších a najchutnejších ovocí. Tiež jedno z tých, ktoré ľudia pestujú tisícročia. Prečo treba jesť hrušky, teda okrem toho, že sú chutné?
Na juhu Európy vedia, čo v lete poteší maškrtníkov. Stačí len trochu obohatiť klasické dezerty, ako je panna cotta, tiramisu, créme brullé, suflé, alebo profiterolky.
Vypekať, keď je vonku 30 stupňov, nie je to pravé orechové. Alternatíva je kúpiť si koláčiky v cukrárni. Alebo ak uprednostňujete vlastnú výrobu, urobiť si niektorý podľa týchto receptov.
Špargľa má neutrálnu chuť, takže sa dá pripravovať na slano, ale aj na sladko. Dokonca sa z nej dajú robiť aj výborné dezerty.
Čokoláda. Je asi naozaj len málo ľudí, ktorí jej čaru aspoň občas nepodľahnú. Aj tí, ktorí nemajú vrúcny vzťah k sladkostiam.
Mak patrí k slovenskej gastronomickej tradícii a cukrárenstvo bez neho si u nás ani nevieme predstaviť.
Letná sezóna nám prináša veľa zdravého ovocia, takže by sme ho mali jesť vo všetkých podobách. Ideálne ovocie na prípravu dezertov sú napríklad jahody, maliny, ríbezle a čučoriedky.
S dezertami sa dá krásne „vyhrať“, pracovať s farbami, vôňami a tvarmi a napokon ich príťažlivo naaranžovať. Vyžadujú si precíznejšiu prácu ako príprava iných jedál.
Je tu čas pomalý, čas malín... V hlavnej sezóne, ktorá trvá od začiatku júla až do konca septembra, sa ich oplatí konzumovať do sýtosti.
Od júla do augusta, niekde až do septembra zbierame v záhrade malé červené plody.
Čerstvo natrhané zrelé jahody sú sladké, chutné, s mimoriadne nízkym obsahom kalórií. Jahody má rád azda každý.
Aj po sviatkoch prídu vhod rady, ako predísť sklamaniam pri príprave dezertov.
Vynikajúce predjedlá a dezerty na slávnostnom stole nesmú chýbať.
Jablká sú doma v babičkinej aj noblesnej kuchyni. Vynikajúco sa hodia do detských receptov.
Ak kupujeme orechy na váhu, treba zapojiť zmysly - ak orechy cítiť stuchlinou, budú pravdepodobne plesnivé.