Sezóna húb je pomerne krátka a ich nakladanie je spôsobom, ako sa z nich tešiť aj vtedy, keď už nerastú. Nie všetky huby sú však na nakladanie vhodné.
Pre gurmánov je dubák, teda spisovne hríb dubový, kráľom húb. A to z dobrého dôvodu: jeho príjemne pevná, ale jemná a svetlá dužina má neodolateľnú elegantnú vôňu.
Variť len z miestnych surovín tak, aby to bolo chutné, pestré a podľa možnosti aj zdravé, je výzva. Nie je to však nemysliteľné.
Čo je zdravé, nemôže byť chutné, hovoria často odporcovia jedál zo surovín, ktoré spĺňajú kritériá zdravej výživy. Samozrejme, nie je to pravda.
Guláš, paprikáš, perkelt a segedín, klobása, šomlói halušky... ihneď sa vynoria v mysli každého kuchára i gurmána – fanúšikov maďarskej kuchyne.
Creme de la creme – vraví sa vo svete. My Slováci by sme povedali „to najlepšie z najlepšieho“. Tak vyzerá stôl, ktorý zvykneme prestierať pre svojich najbližších.