Štúdia spoločného výskumného centra Európskej komisie našla rozdiely v kvalite potravín. Predstavy o „lepších“ potravinách na Západe však odmieta.
JOZEF SEDLÁK: Európska únia má za sebou prvý test potravín na dvojakú kvalitu potravín. Sotva ho Brusel zverejnil, objavili sa dve interpretácie.
Spoločné výskumné centrum Európskej komisie testovalo 128 produktov z 19 štátov Európy. Až 31 % z nich malo dvojakú kvalitu.
Dvojakej kvalite v EÚ odzvonilo a Slovensko pripravuje proti nej tvrdé sankcie, ktoré sa môžu vyšplhať do miliónov eur.
Dvojaká kvalita produktov v Európskej únii naďalej existuje, nekalé praktiky pokračujú, čo je pre budúcnosť EÚ podľa Roberta Fica mimoriadne nebezpečné.
Dvojaká kvalita potravín pre mnohých v Európskej únii donedávna neexistovala, na pôdu Únie ju prinieslo Slovensko, uviedla Gabriela Matečná.
Ministri poľnohospodárstva a potravinárstva Visegrádskej skupiny nie sú úplne spokojní so smernicou, ktorá postihuje dvojakú kvalitu.
Členské štáty budú môcť pokutovať nielen rozdiely v potravinách, ale aj drogistických či stavebných výrobkoch, informovala ministerka Gabriela Matečná.
Rakúsko počas šéfovania EÚ znemožnilo označenie dvojakej kvality potravín za nekalú praktiku.
PETER JAVŮREK: Dvojaká kvalita produktov nie je výmysel ani konšpiračná teória. Ak by to bola úplná hlúposť, sotva by získala podporu v europarlamente a v komisii.
Rumunsko, ktoré bude od januára predsedať Rade EÚ, by mohlo anulovať rakúsky postoj, nepovažovať dvojakú kvalitu potravín za nekalú praktiku.
Ministerka Gabriela Matečná považuje za nehoráznosť, že Rakúsko ako predsedajúca krajina EÚ vypustilo dvojakú kvalitu potravín z nekalých obchodných praktík.
Potraviny sú súčasťou ľudského života, tvoria jeho existenčný aj kultúrny základ. Potraviny ľudstvo scivilizovali a stali sa základom obchodu.