Muchovník je ovocný ker, ktorého plody sú malé, tmavomodré až fialové bobule.
V našich podmienkach sa využíva väčšinou ako okrasná drevina, rodí iba na juhu. V každom prípade sa ju oplatí pestovať.
Piplanie jahôd od prípravy pôdy cez výsadbu a opateru až po zber je náročný proces, ale s vidinou jedinečnej odmeny.
Čo vytvára identitu regiónu, kraja, národa, štátu? Nie sú to len ľudí zjednocujúci jazyk, zvyklosti, tradície územia, ale aj nezameniteľné originálne potraviny.
Sušené figy boli v našich obchodoch už pred desaťročiami a v mnohých domácnostiach patrili ku koncoročnému sviatočnému stolu. Čerstvé figy, to je niečo iné. Tie sa objavujú na pultoch predajní len v posledných rokoch. A čoraz častejšie sú figovníky súčasťou našich záhrad.
V surovom stave je pre svoju tuhú konzistenciu a trpkú chuť v podstate nekonzumovateľná. Asi práve preto dosť nedocenená. Dula vynikne až po spracovaní všakovakými spôsobmi.
Chuť kupovanej majonézy môžeme zlepšiť, ak do nej vmiešame žĺtok. Majonéza vtedy vyzerá aj podstatne lepšie.
Koláčik do dlane. Na studeno i na teplo, na slano i na sladko. V rôznych farbách, chutiach, vôňach a napokon i vo veľkostiach.
Už takmer desať storočí pred naším letopočtom starí Egypťania uctievali a konzumovali figy. Dnes sú dostupné v čerstvej i v sušenej podobe kedykoľvek a kdekoľvek.
Jasne žltá dula s výraznou vôňou je dnes menej známym ovocím a najmä mladí o nej možno ani nepočuli.
Pre niekoho príliš sladké, pre iného neodolateľná ovocná pochúťka. Ponúkame niekoľko receptov pre využitie hrušiek v kuchyni.
Od jari do jesene v našich záhradách stále niečo rastie. A ani neskorá jeseň nemusí byť obdobím pestovateľskej prázdnoty.
Každý kraj má svoju zlatú žilu, len ju treba objaviť. No kým zlato sa raz pominie, ovocinárstvo je ako perpetuum mobile. Občas ho niečo zabrzdí, ale je tu vždy.
Jednou z najvýznamnejších rastlín, ktoré získavajú čoraz väčšiu popularitu, je rakytník rešetliakový, zvaný tiež citrónovník severu.
Rebarbora sa pestuje po celý rok v rôznych častiach sveta a je dostupná v akejkoľvek sezóne. V mnohých krajinách sa považuje za zeleninu, ale klasifikuje sa ako ovocie.
Rebarbora je zdravá zelenina, ktorej karmínovočervené stonky listov môžme využiť sladkých, ale aj slaných receptoch.
Z jedlých plodov ruže šípkovej sa dá variť čaj, pripravovať sirup, džem, kompót, víno či likér.
Šípky zbierali ľudia odnepamäti. Mali slúžiť ako ochrana pred zlom, ale zároveň mali prilákať aj milovanú osobu.
Zaváranie nie je len o povinnosti spracovať zeleninu a ovocie do džemov, kompótov, čalamád, pyré či sirupov, aby sme si ich potom mohli dopriať po celý rok.
Najlepšie chutí egreš čerstvý, ale môžeme z neho vyrobiť džem, či chutný koláč.