Niekto ich volá ostružiny, niekto černice, dokonca lesné maliny, ich botanický názov je ostružina černicová. Kto ich niekedy v lese oberal, vie, že to nie je príjemná činnosť.
Jedno z prvých ovocí, ktoré dozrieva v našom klimatickom pásme, sú čerešne. Tie prvé chutia vždy najlepšie, aj keď ide o tzv. májovky, ktoré sú chuťovo menej výrazné ako druhy, ktoré dozrievajú neskôr.
Obchody sú počas celého roka plné zaváraného a nakladaného ovocia, džemov, marmelád, čatní, čalamád a ďalších dobrôt. No tie kvalitné sú pomerne drahé a najmä – svoje je svoje.
Za špeciality ako šípkový, brusnicový, drienkový či rakytníkový džem vďačíme generáciám rodiny Demeterovcov. Ich spoločnosť RISO vznikla už v roku 1902.
Rebarboru najčastejšie konzumujeme upravenú na sladko, ale hodno ju skúsiť aj ako prílohu k mäsu alebo v šalátoch.
Rebarbora je bylina trvalka. Chuťou pripomína chuť kyslastých zelených jabĺk. Ľudia k nej zvyčajne pridávajú cukor, aby bola sladšia, a potom ju pečú alebo varia.
Leto je obdobím, keď sa chystáme na zimu tak, že napĺňame špajzy rozličnými domácimi zaváraninami.