Osobité miesto v Kovačevičovej kariére má jej účasť na koncipovaní, spracovaní a vydaní základného diela slovenskej etnografie - Etnografického atlasu Slovenska.
Ako vznikol adventný veniec, prečo sa naši predkovia báli Lucie a čo sa jedlo na Štedrý deň? Dozviete sa v knihe Zdravia, šťastia vinšujeme autorky Zory Mintalovej Zubercovej.
Prečo zdobíme stromček a chodíme na polnočnú omšu? Robili tak aj naši predkovia? Odpovede možno získať na besede so známou etnologičkou Katarínou Nádaskou.
Slovensko je hrniec, do ktorého počas storočí rôzne kultúry primiešavali svoje chute. O koreňoch sviatočných zvykov porozprávala etnologička Marta Botiková.
Naši predkovia mali počas vianočnej večere aj 12 chodov. Štedrá večera pritom pozostávala najmä z lokálnych surovín.