Hovorí sa, že najviac vitamínov získate zo surovej zeleniny, no existujú výnimky.
Jednu z popredných priečok v našom jedálnom lístku si nepochybne zaslúži aj táto potravina.
Kremík nepatrí bežne k prvkom, o ktorých príjem sa zaujímame. Je vždy tak trochu v úzadí za ospevovanými vitamínmi a antioxidantmi. No kremík je pre telo ženy nesmierne dôležitý.
Pochádza z tropických a subtropických oblastí, preto sa jej darí v teplejších regiónoch. Vyhovuje jej väčšina pôd.
Vysoké ceny a snaha žiť zdravo motivujú mnoho ľudí k pestovaniu vlastnej zeleniny. Rodinnú potrebu pokryjú aj výnosy malej záhradky.
Náš organizmus nemôže správne fungovať bez látok, ktoré mu môžeme dodať v tých najbežnejších plodinách dopestovaných v záhrade.
Fašiangy boli v minulosti časom hodovania a veselia medzi dvoma rôznymi pôstnymi obdobiami, keď sa ľudia mali zabaviť, najesť aj napiť sa do sýtosti.
Nie je to žiadny zázrak. Stále existuje možnosť dosýta sa najesť a pritom chudnúť. Ako je to možné? Stačí siahnuť po pokrmoch, ktoré dokážu znižovať zásoby tuku a pritom vás zasýtia.
Šalát z bielej fazule je vhodnou prílohou k varenému mäsu, ale môže poslúžiť aj ako zdravé a pritom pomerne výdatné samostatné jedlo.
Ani v seniorskom veku netreba len počítať pribúdajúce roky. Existujú potraviny, ktoré si dokážu poradiť s procesom starnutia.
V súčasnosti je aj v rámci vlasovej kozmetiky veľkou módou návrat k receptom starých mám. Bylinky, liečivé rastliny, ale aj zelenina. Jednoducho, "prírodná apotéka".
Ideálnym pomocníkom v mnohých domácnostiach je hlinený pekáč s vekom zvaný rímsky hrniec. Jeho kúzlo objavujú milovníci zdravého varenia.
Zvláštna strukovina, fava fazuľa, označovaná tiež ako bôb záhradný, dokáže narobiť s telom seniora zázraky.
Ak chcete chudnúť alebo si udržať stabilnú hladinu cukru v krvi, doprajte si nasledovné potraviny:
Fazuľa patrí medzi strukoviny, ktoré potrebujú dlhý čas varu, preto sa oplatí uvariť väčšie množstvo naraz.
Zmena jedálnička a prechod na alternatívne zdroje bielkovín môže podľa najnovšej štúdie znížiť riziko úmrtia súvisiace s výživou a emisie skleníkových plynov.
Nepotrebovali na to doktorov ani profesorov. A predsa všetky prababičky sveta vedeli, že v struku fazule, šošovice, hrachu, bôbu, či cícera sa skrýva sila aj zdravie.
Červená šošovica síce patrí do priečinka s ostatnými strukovinami, ale potrebuje samostatné zaobchádzanie a trochu iný prístup k vareniu.
Rýchly nástup chladného jesenného počasia so sebou prináša viacero nástrah pre ľudské telo. Sprievodným prejavom chorôb je vznik zápalu v organizme. Skôr než siahneme po liekoch, skúsme vyskúšať chutné potraviny, ktoré si s ním poradia.
Fazuľa si vyžaduje dlhý čas varenia, preto sa z praktického hľadiska oplatí uvariť viac. Spotrebuje sa rovnaké množstvo energie, ako by sme varili len 200 gramov.