Vďaka vysokému obsahu silice má výrazne aromatickú chuť, ktorú si zamilujete.
Trápi vás plynatosť a bolesti brucha a býva vám po jedle ťažko? Úľavu poskytnú nielen riešenia z lekárne, ale aj niektoré bylinky.
Kedysi sa konzumovala čerstvá alebo sušená, dnes ju poznáme najmä spracovanú v čajoch, ktoré zmierňujú tráviace ťažkosti.
Bylinky na čaj sú neodmysliteľnou súčasťou úžitkovej zóny v záhrade. Oceníte ich nielen v sychravom období, ale po celý rok. Väčšinu si môžete dopestovať aj na balkóne alebo terase.
Zelenina sa pri grilovaní podáva väčšinou ako príloha. Aj zelenina však môže byť hlavnou hviezdou grilovania, ak vyberiete tú správnu a správne ju pripravíte.
Pod bolesť v bruchu sa v tomto období podpisuje najmä hormonálna nerovnováha. Pre menštruáciu je typické nekontrolovateľné sťahovanie svalov, ktoré vyúsťujú do kŕčov.
V tejto polievke sa spoja skutočne silné kúsky zeleniny. Mrkvová polievka s feniklom a zelerom má krásnu farbu a chutí lahodne a jemne pikantne vďaka harmónii jednotlivých ingrediencií.
Viete, že čierne, zelené či biele korenie sú vlastne tie isté guľôčky?
V minulom čísle sme písali o čistení mikrovlnnej rúry, niektoré postupy sa dajú použiť aj pri čistení klasickej rúry. Napríklad čistenie parou.
Vajcia sa pri pečení koláčov nahradzujú ťažko, ale nie je to nemožné. V kysnutom, krehkom či trenom ceste sa jedno alebo dve vajcia nahradiť dajú.
Mrkva, fenikel a voňavé korenie - vykúzlite polievku podľa nového receptu.
Hľuzy feniklu sa už dosť často objavujú v oddeleniach ovocia a zeleniny, ale na čo sú vhodné?
Keď deti "hnačkujú", potrebujú dopĺňať tekutiny. Odporúča sa zriedený a nie príliš teplý feniklový alebo harmančekový čaj.
Ak ste doma a neviete, čo nové by ste pripravili sebe či rodine, vyskúšajte fenikel. Jeho chuť si buď zamilujete, alebo...
Väčšina potravín a látok, ktoré dostaneme do tela zvonku, sa v rôznej podobe, skôr či neskôr, prostredníctvom krvi dostane do pečene.
Fenikel je zdraviu prospešné korenie – jeho semená sa chuťovo podobajú skôr anízu
Fenikel, paradajky, paprika najrôznejších farieb a tvarov, cuketa a k tomu rôzne odrody cibule... nevieme, ktorú zeleninu by sme korunovali za „jej výsosť“.
Zmierňovanie fyzických bolestí, lepšie imunita, nízky cholesterol a dobrá nálada. Aj takéto vlastnosti sa pripisujú mäte, koriandru, feniklu a aloe vera.
Fenikel používa ľudstvo ako korenie, zeleninu aj ako liek veľmi dlho. Jeho arómu i liečivé účinky oceňovali všetky pradávne kultúrne národy.
Rustikálne jedlá sú na jednej strane ľahké, ale zároveň aj výživné. Predovšetkým v období adventu, ktorý potom vrcholí sviatkami kulinárskej hojnosti.