Rovnako ako vlani. Viaceré mestá sa rozhodli podať reštauráciám pomocnú ruku a zľavili im z poplatkov za terasu.
Už nie len cez okienko či na objednávku. Niektoré reštaurácie otvoria svoje letné terasy už od pondelka, iné ešte vyčkávajú.
Minimálne 15 percent dole a ak nie natrvalo, tak aspoň na čas.
O problémoch reštaurácií, pomoci od štátu i možnosti zníženia dane z pridanej hodnoty sa denník Pravda rozprával s analytikom spoločnosti Finlord.cz Borisom Tomčiakom.
Len a len donáška. Napriek lepším číslam zostávajú reštaurácie, pohostinstvá a kaviarne zatvorené.
Nemôže sa podľa europoslanca opakovať situácia z konca prvej vlny pandémie.
Vláda by mala zastaviť exekúcie a blokovanie účtov gastro podnikateľov.
Ani sto miliónov eur ťažko skúšané hotely a reštaurácie nezachráni. Minister dopravy Andrej Doležal (nominant Sme rodina) preto žiada zvýšenie pomoci pre cestovný ruch o ďalších 179 miliónov eur.
K tomuto kroku núti gastropodnikateľov meškajúca a nedostatočná štátna pomoc.
Gastro sektor ale víta snahu rezortu dopravy navýšiť pomoc o 179 miliónov eur.
Novinkou na pomoc gastropriemyslu má byť špecializovaný rezervačný systém pre reštaurácie.
Situácia v sektore gastro služieb (HoReCa) je čoraz kritickejšia.
Na vládu by sa v najbližšej dobe mal dostať všeobecný zákon o odškodňovaní z dielne rezortu ministra hospodárstva.
Reštaurácie fungujú ako tak - horšie sú na tom už len hotely či penzióny. Oproti minulému roku prišlo o prácu v cestovnom ruchu 30-tisíc ľudí, odhaduje generálny manažér Asociácie hotelov a reštaurácií (AHRS) Marek Harbuľák.
Reštaurácie očakávajú od novely Zákonníka práce ďalšie straty. Až 68 % z nich volá aj po obmedzení použitia príspevku na stravovanie len na gastro sektor, reštaurácie.
O aktuálnej situácií, ale aj problémoch v gastro sektore sa denník Pravda rozprával s Magdalénou Koreny, hovorkyňou iniciatívy Pomoc pre gastro.
O aktuálnej situácii v gastro sektore sa denník Pravda rozprával s Larisou Panteličovou, majiteľkou bratislavskej reštaurácie Caffe Restaurant 66 v centre hlavného mesta.
„Je fantastické a zároveň veľmi smutné, že zakazovať a obmedzovať sa dá takmer zo dňa na deň,“ hovorí pre denník Pravda Peter Štecko, majiteľ siete reštaurácií Medusa.
Iniciatíva Zachráňme gastro! vyzýva poradné konzílium premiéra Igora Matoviča, aby znova radikálne nezasahovalo do existujúceho, už aj tak veľmi okliešteného gastropodnikania.
Mestá a obce vyšli gastroprevádzkam v ústrety maximálne, zásadné úľavy im však dokáže poskytnúť len štát.