Ich zlú finančnú situáciu negatívne ovplyvňuje aj COVID automat.
Počty zákazníkov sa podľa prevádzkovateľov reštaurácií zo dňa na deň znižujú.
Dôvodom je aktuálne nastavenie COVID automatu, ktorý v čiernom stupni nedovoľuje ubytovanie.
Rok 2020 označili slovenské gastrofirmy ako boj o prežitie. Celkový prepad tržieb podľa kvalifikovaných odhadov dosiahol mínus 27 percent.
Zhoršenie epidemiologickej situácie prináša so sebou pritvrdzovanie opatrení.
Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny bude naďalej pokračovať v pomoci na podporu udržania pracovných miest v cestovnom ruchu a gastro sektore.
Podnikatelia kritizujú štát, že s nimi dostatočne nekomunikoval a zavolal ich až na hotovú vec.
Nápad pomôcť však so sebou priniesol negatívne reakcie.
Riziko tretej vlny pandémie je - tú očakávajú kompetentní počas jesene.
Turisti chýbajú, a to nielen zahraniční, ale aj tí domáci.
Podnikatelia plánujú dvíhať ceny.
Mnohé firmy si počas prvej či druhej vlny pandémie vyčerpali svoje finančné rezervy.
Po druhej vlne pandémie korony sa snažia gastro podnikatelia splácať dlhy.
Do roku 2022 päť percentná daň z pridanej hodnoty (DPH) a následne 10 percentná. To je žiadosť gastro podnikateľov i agropotravinárov na vládu.
Gastro sektor upozorňuje, že mnohé reštaurácie na Slovensku sú stále zatvorené a o otvorení hudobných klubov a diskoték sa ani neuvažuje.
Novovzniknutá Aliancia Slovenskej Gastronómie pozvala na stretnutie premiéra aj ministra financií.
Jarné počasie prilákalo na opäť otvorené terasy mnohých, aj politikov. Na terasách bolo vidieť Petra Pellegriniho, Richarda Sulíka či Miroslava Kollára.
Minimálne 15 percent dole a ak nie natrvalo, tak aspoň na čas.
Iniciatíva 10 pre gastro zakladá Alianciu slovenskej gastronómie.
Ide o osobný názor ministra hospodárstva.