Turisti chýbajú, a to nielen zahraniční, ale aj tí domáci.
Podnikatelia plánujú dvíhať ceny.
Mnohé firmy si počas prvej či druhej vlny pandémie vyčerpali svoje finančné rezervy.
Po druhej vlne pandémie korony sa snažia gastro podnikatelia splácať dlhy.
Do roku 2022 päť percentná daň z pridanej hodnoty (DPH) a následne 10 percentná. To je žiadosť gastro podnikateľov i agropotravinárov na vládu.
Gastro sektor upozorňuje, že mnohé reštaurácie na Slovensku sú stále zatvorené a o otvorení hudobných klubov a diskoték sa ani neuvažuje.
Novovzniknutá Aliancia Slovenskej Gastronómie pozvala na stretnutie premiéra aj ministra financií.
Jarné počasie prilákalo na opäť otvorené terasy mnohých, aj politikov. Na terasách bolo vidieť Petra Pellegriniho, Richarda Sulíka či Miroslava Kollára.
Minimálne 15 percent dole a ak nie natrvalo, tak aspoň na čas.
Iniciatíva 10 pre gastro zakladá Alianciu slovenskej gastronómie.
Ide o osobný názor ministra hospodárstva.
Krčmy bojujú, nechcú to vzdať. Na otvorenie terás čaká takmer 60 percent z nich.
Už budúci pondelok sa ekonomika ako-tak nadýchne. Pre zlepšenie pandemickej situácie to umožňuje i Covid automat.
Majitelia reštaurácií melú z posledného. Ani donáška či jedlo cez okienko im nedokážu vykryť straty zapríčinené pandémiou.
Gastro sektor ale víta snahu rezortu dopravy navýšiť pomoc o 179 miliónov eur.
Táto zjavne nezaberá.
O aktuálnej situácii v gastrosektore a ako prežili slovenské pivovary rok 2020 sa denník Pravda rozprával s prezidentkou Slovenského združenia výrobcov piva a sladu Janou Shepperd.
Platy od štátu, poukazy na večeru, desaťpercentná daň z pridanej hodnoty, dotácia na nájom bez podmienok, záruka na pôžičky od štátu i presné pravidlá.
O aktuálnom dianí v cestovnom ruchu a gastrosektore sa rozprával denník Pravda s generálnym manažérom Asociácie hotelov a reštaurácií Slovenska Marekom Harbuľákom.
„Je fantastické a zároveň veľmi smutné, že zakazovať a obmedzovať sa dá takmer zo dňa na deň,“ hovorí pre denník Pravda Peter Štecko, majiteľ siete reštaurácií Medusa.