Krčmy bojujú, nechcú to vzdať. Na otvorenie terás čaká takmer 60 percent z nich.
Už budúci pondelok sa ekonomika ako-tak nadýchne. Pre zlepšenie pandemickej situácie to umožňuje i Covid automat.
Majitelia reštaurácií melú z posledného. Ani donáška či jedlo cez okienko im nedokážu vykryť straty zapríčinené pandémiou.
Gastro sektor ale víta snahu rezortu dopravy navýšiť pomoc o 179 miliónov eur.
Táto zjavne nezaberá.
O aktuálnej situácii v gastrosektore a ako prežili slovenské pivovary rok 2020 sa denník Pravda rozprával s prezidentkou Slovenského združenia výrobcov piva a sladu Janou Shepperd.
Platy od štátu, poukazy na večeru, desaťpercentná daň z pridanej hodnoty, dotácia na nájom bez podmienok, záruka na pôžičky od štátu i presné pravidlá.
O aktuálnom dianí v cestovnom ruchu a gastrosektore sa rozprával denník Pravda s generálnym manažérom Asociácie hotelov a reštaurácií Slovenska Marekom Harbuľákom.
„Je fantastické a zároveň veľmi smutné, že zakazovať a obmedzovať sa dá takmer zo dňa na deň,“ hovorí pre denník Pravda Peter Štecko, majiteľ siete reštaurácií Medusa.
Mestá a obce vyšli gastroprevádzkam v ústrety maximálne, zásadné úľavy im však dokáže poskytnúť len štát.
Bez hostí. Také bolo leto pre väčšinu reštaurácií.
Obedové menu svojim zákazníkom nejakým spôsobom ponúka 70 percent reštaurácií. Medzi podnikateľmi, ktorí sa zapojili do anketového prieskumu iniciatívy Pomoc pre gastro, 56 percent uviedlo, že menučka im zabezpečujú gro tržieb.
Podnikatelia upozorňujú na byrokratickú náročnosť pri žiadaní o podporu.