Slovenská gastroenterologická spoločnosť a pacientske organizácie proti tomu protestujú.
Sme stále kamaráti, ale už je medzi nami malý mráčik, povedal Vít Samek kamarátovi lekárovi po gastroskopii.
Podvýživa je najčastejšie spôsobená nedostatočným prísunom základných živín alebo ich nízkou kvalitou či pestrosťou.
Ak dodržiavate mieru, neuškodí vám žiadne jedlo z vianočného stola.
Odolať vyprážanému kaprovi, kalorickému majonézovému šalátu, či zákuskom zvládne naozaj len málokto. Gastroenterológ varuje, že si za následné problémy s trávením môžeme samy.
Bryndza, fenikel či ľanové semienka. Super potraviny našich starých materí, ktoré fungujú a pomáhajú aj dnes.
Je to jedno z najčastejších ochorení tráviaceho traktu. Preslávili ho prezidenti Havel a Schuster, aj preto sa im niekedy hovorí "prezidentská choroba".
Črevné zápalové ochoreniasú častými celoživotnými chronickými zápalovými ochoreniami, ktoré primárne postihujú mladých ľudí v období dospievania a skorej dospelosti.
Gastroenterológovia upozorňujú, že v období vianočných večierkov a zimných trhov môže predvianočné maškrtenie privodiť ľudskému organizmu vážne zdravotné problémy.
Pracovať v štátnej nemocnici a zároveň aj vo vlastnej súkromnej ambulancii nie je pre mnohých lekárov nič zvláštne. Podmienkou je, že vedľajší "kšeft" musí schváliť vedenie nemocnice.
Hoci nepociťujete žiadne zdravotné problémy preventívna prehliadka vám môže pomôcť dozvedieť sa pravdu o vašom zdravotnom stave.
Neliečený celiatik má vyššie riziko niektorých autoimunitných, ale aj zhubných ochorení, napríklad lymfómu. Problém s lepkom je však súčasťou viacerých diagnóz.
Pálenie záhy je súčasťou refluxnej choroby pažeráka. Na jar tento problém "kyselinárov" trápi častejšie. Prečo? Aj o tom sa zhovárame s gastroenterológom MUDr. Jarolímom Šutkom.
Intolerancia, čiže neznášanlivosť niektorých potravín, nie je alergia. Zatiaľ kým intoleranciu väčšinou rieši gastroenterológ, na alergie sa špecializujú imunoalergológovia.
Život s chorobami čriev nie je jednoduchý. Prinášame vám však príbehy pacientov, ktoré dokazujú, že aj s chorobami čriev sa dá žiť plnohodnotne
Prečo je lepšie mäso pred grilovaním marinovať? A čo syr a zelenina? Vznikajú pri ich úprave na grile karcinogénne látky?
O svoj príbeh s Crohnovou chorobou sa podelila 31-ročná Nina Kováčiková, ktorej ju diagnostikovali ako pätnásťročnej.
V desiatich slovenských centrách pre črevné zápalové ochorenia sa 16. mája uskutoční Deň otvorených dverí IBD. Konzultovať problémy môžete s gastroenterológom už od 10. mája.