RÓBERT CHOVANCULIAK: Na Slovensku už približne 25 rokov funguje štátom požehnaný biznis vo forme povinných gastrolístkov pre zamestnancov. Nejde o fazuľky. V hre je 30 miliónov.
Stravné lístky zatiaľ žijú, ale ich čas sa kráti a na jeseň im "zazvoní umieračik". Uviedol to v stredu počas rokovania vlády premiér Igor Matovič (OĽaNO).
Po zmrazení sumy na stravných lístkoch na dva roky prichádza ďalšia zmena.
V celom systéme stravovacích poukážok je pri súčasnej zákonnej úprave ročne alokovaných približne 820 miliónov eur.
OLIVER BAKOŠ: Remišová je nezastupiteľná je najmä, keď prepája globálne problémy so starostlivosťou o pracujúcich. Pritom ich straší v intímnych veciach, ako sú „gastráče“.
Po minulotýždňovom zmrazení sumy na stravných lístkoch na dva roky prichádza vláda s ďalším nápadom.
LÍVIA ČERNICKÁ: Stravné lístky sú vec ošemetná, možno zbytočná, problematická však už niekoľko rokov. Aj teraz možno budú.
Na dva roky zmrazené gastrolístky a cestovné náhrady. A takisto aj koniec zverejňovania výšky mzdy v pracovných inzerátoch.
ZDENKA KOLLÁROVÁ: Kompetentní sa zobudili a rozhodli sa pridať pomoci pre firmy na obrátkach. Robia to však akosi nemotorne. A na úkor ľudí, aj na úkor žien.
Do zákona o cestovných náhradách sa vkladá ustanovenie, ktorým sa v tomto a budúcom roku zastaví zvyšovanie sumy cestovných náhrad.
Na akú stravu a aký príspevok majú zamestnanci nárok? Existujú výnimky? A čo sa stane s povinnosťou zamestnávateľa prispievať na stravu, keď pracujete z domu?
Po novom by si mohli zamestnávatelia vybrať, či zamestnancom poskytnú peniaze, alebo gastrolístok. Hovorí o tom programové vyhlásenie vlády premiéra Igora Matoviča.
Na čo všetko má nárok zamestnanec pracujúci na zmluvu? Dovolenkou, príplatkami a stravnými lístkami sa to ešte nekončí.
Existujú rôzne benefity, nie iba 13. plat či zamestnanecké zľavy. O ktoré benefity je najväčší záujem? Ktorí zamestnanci nemajú nijaké benefity?
Na obedové menu dostanú zamestnanci viac. Ceny v reštauráciách išli posledný rok hore. Tlačili na ne dražejúce potraviny, energie aj cena práce.
Minimálna hodnota stravných lístkov sa pre státisíce zamestnancov od pondelka 1. júla zvýšila z 3,60 eura na 3,83 eura. Dôvodom je nárast súm príspevkov na stravné pre zamestnancov, ktorí sú na pracovnej ceste v rámci Slovenska.
Nárast minimálnej hodnoty gastrolístkov sa môže vzťahovať na zhruba 724 tisíc zamestnancov, odhaduje ministerstvo práce.
Zvýšenie minimálnej hodnoty gastrolístkov z 3,60 eura na 3,83 eura sa môže vzťahovať na zhruba 724-tisíc zamestnancov.
Minimálna hodnota stravných lístkov sa v tomto roku zvýši zrejme až od 1. júla. Vlani pritom najnižšia suma gastrolístkov stúpla už od 1. júna.
Minimálna hodnota gastrolístkov a cestovných náhrad pre zamestnancov má vzrásť. Dôvodom je vyšší index cien jedál a nealkoholických nápojov v reštauračnom stravovaní.