Asociácia zároveň vyzýva aj ostatných hotelierov či majiteľov gastroprevádzok, aby sa k pomoci pridali.
Bez čašníkov i upratovačiek. Taká je aktuálna situácia v gastro sektore i v hotelierstve.
Až o vyše dvadsať rokov späť sa vlani prepadol slovenský turizmus. Pandemický rok hotelierov veru nešetril, tržby im klesli vlani takmer o polovicu.
Podľa predbežných odhadov to vyzerá tak, že letnú sezóni "potiahnu" temer výlučne domáci návštevníci. A to len v prípade, ak sa opatrenia uvoľnia.
Z prieskumov vyplýva, že v lete k nám pravdepodobne veľa zahraničných turistov nepríde, aj keby to opatrenia umožňovali.
Podľa Asociácie hotelov a reštaurácií Slovenska súčasná kategorizácia už nezohľadňovala skutočné potreby hoteliérov a ani hostí a bola zastaraná.
Ministerstvo do konca roka vyplatí približne šesť miliónov eur.
September hotelierov sklamal, prišlo o 35 % návštevníkov menej ako vlani. Informoval o tom v utorok Štatistický úrad (ŠÚ) SR.
O tom, ako vytvoriť efektívny nástroj pomoci v sektore hotelierstva sa ešte stále diskutuje, zníženie DPH je však podľa ministra financií neadresný nástroj.
Leto prialo obchodu. Po pandémii sa, zdá sa, ľudia už ako-tak otriasli - alebo aspoň načas.
Hotelierom na Slovensku za prvé tri štvrťroky tohto roka stúpol počet ubytovaných klientov medziročne o 13,2 percenta a dosiahol nový rekord.
Tohtoročná letná sezóna bola najlepšia od roku 2009. Čoraz viac ľudí volí svoju dovolenku na Slovensku.
Slovenskí hydinári ocenili, že v zariadeniach verejného stravovania musí byť označený pôvod mäsa, hotelieri to považujú za zbytočné.
Našincov, ktorí si pre dovolenku zvolia Slovensko, po rokoch začalo pribúdať. Časť ľudí presvedčili rekreačné poukazy. Nie všetko však funguje.
MARTIN KRNO: Iste je potešujúce, že sa konečne dostanú do prírody, na poznávanie pamiatok ši do kúpeľov aj rodiny, ktoré si to zo sociálnych príčin nemohli dovoliť.
Príplatky zamestnancom za prácu v noci a cez víkendy spôsobili v hotelierstve nárast ceny práce o 10 až 15 %. Znížila sa im DPH z 20 % na 10 %.
Nižšie dane na ubytovanie a prípadná nižšia daň na stravovacie služby nemusia znížiť ceny, ale môžu pomôcť zvýšiť kvalitu.
Predstavitelia hotelierov vítajú, že návrh štátneho rozpočtu na rok 2019 počíta s poklesom DPH na ubytovanie z 20 na 10 percent.