Záujem požiadať o príspevok zo schémy štátnej pomoci pre prevádzky v cestovnom ruchu prejavilo viac ako 94 percent ubytovacích a stravovacích zariadení.
Boj o prežitie, prepúšťanie, zatvorenie prevádzok – tak vyzerá život podnikateľov v cestovnom ruchu.
Nepovšimnuté. Spočiatku sa zdalo, že dobrovoľná karanténa v hoteloch a penziónoch aspoň sčasti vynahradí straty.
Do karantény do hotela? Vraj áno. V stredu po rokovaní vlády to potvrdil minister dopravy Andrej Doležal (nominant Sme rodina).
Šéf rezortu dopravy to povedal na brífingu po stredajšom rokovaní vlády.
MAREK HARBUĽÁK: Nechceme byť odkázaní na pomoc štátu. To však nie je možné v prostredí, v ktorom sa stále straší, vyhráža, alebo v ktorom sa zmätočne každý deň avizujú iné opatrenia.
Zároveň veria, že táto pomoc bude v maximálnej miere aj využitá.
Menej práce, menej ľudí. Pre pandémiu sa mnohým hotelom doteraz ani nepodarilo otvoriť, ďalšie zasa ničí dramatický pokles počtu hostí.
Bez rekordov. Návštevnosť v slovenských hoteloch sa počas prvého prázdninového mesiaca prepadla oproti minulému roku o pätinu.
Firma uviedla, že v prvej polovici tohto roka jej tržby klesli o viac ako tri štvrtiny.
O prácu v cestovnom ruchu prišlo viac ako 20-tisíc ľudí. Za všetkým je pandémia.
Aj o stovku viac. Stačí si rezervovať predĺžený víkend, namiesto troch nocí cez týždeň, a pobyt sa hneď predraží.
Stravovacie zariadenia podľa Štatistického úradu SR zaznamenali v júni medziročný pokles tržieb o 1,2 %, medzimesačne oproti máju boli ich tržby vyššie o 50,5 %.
Cestovný ruch zasiahla pandémia tvrdo, straty rátajú dopravcovia aj hotely. Prieskumy ukazujú, že viac než polovica ľudí zrušila svoje cestovné plány na leto.
V zariadeniach cestovného ruchu SR sa tak návštevnosť oproti máju minulého roka prepadla o 93 %.
Rozhýbať cestovný ruch v slovenskej metropole, ktorý sa spamätáva z aktuálnej krízy týkajúcej sa nového koronavírusu, je cieľom novej kampane.
Prieskum Asociácie hotelov a reštaurácií potvrdzuje, že o ubytovanie v slovenských hoteloch je malý záujem a bude ešte horšie.
Urobila totiž podľa nich veľmi málo.
Môžu za to prísne pravidlá, ktoré vláda v začiatkoch pandémie zaviedla a tiež nedostatočná pomoc z jeho strany.
Prepúšťanie pre pandémiu spôsobilo rast záujmu o brigády a podľa zistení personálnej agentúry Grafton Slovakia už v apríli sa po ponukách začali obzerať pracovníci zo sektora gastronómie a hoteliérstva, ktorí prišli pre núdzový stav o stabilný príjem.