Obľúbené huby výraznej žlto-oranžovej farby sú ozdobou lesov, ale aj vyhľadávanou delikatesou. Ich sezóna môže trvať v závislosti od počasia niekoľko mesiacov, od skorého leta až do neskorej jesene.
Do väčšiny chlebov, ktoré sa pripravujú bez múky, sa pridávajú orechy. Čo robiť v prípade, keď má niekto na orechy alergiu? Nie je to problém.
Domaša je obklopená lesmi, a preto je nastupujúca jeseň obdobím, keď v kuchyni začíname využívať to, čo v nich rastie, najmä huby.
Až 95 % vzoriek lesných húb pozbieraných v Nemecku v posledných šiestich rokoch obsahovalo rádioaktívne stopy z výbuchu jadrovej elektrárne v Černobyle.
Najmä začínajúci záhradkári sa vždy potešia, keď im na jeseň začnú na trávniku rásť huby. V skutočnosti ide o chorobu trávnika, proti ktorej treba v niektorých prípadoch aj rázne zasiahnuť.
Sú stálicami našich záhrad, do ktorých vnášajú žiarivé farby bez ohľadu na módne trendy. Keď však plamienky a pivonky zrazu začnú vädnúť, treba rýchlo pátrať po príčinách. Najčastejšie sú to hubové ochorenia.
Počas leta sa priam žiada zmena jedálneho lístka. Prelaďte počas tohto obdobia na pokrmy zdravé, ľahké, osviežujúce.
V objavovaní nových húb sme európskym unikátom, hovorí špičkový slovenský mykológ Vladimír Kunca z Technickej univerzity vo Zvolene.
Mäso lesa. Napriek tomu, že huby obsahujú najmä vodu, dajú sa z nich pripraviť jedlá ako z najjemnejšieho a najdrahšieho mäska.
Dve pätiny rastlín na svete čelia riziku vyhynutia, varujú vedci.
Nový, celosvetovo nepoznaný druh huby sa na Slovensku podarí objaviť každý rok, niekedy aj polrok.
Majú sa huby pred použitím len jemne očistiť alebo im voda až tak veľmi nevadí?
Stav mikrobiómu v ľudskom tele alebo na jeho povrchu, ovplyvňuje imunitu a zdravie človeka a podieľa sa na vzniku niektorých ochorení.
Sebavedomý úsmev nemusí byť len vzdialenou túžbou. Na bielenie zubov môžeme použiť aj zopár šikovných domácich trikov.
Tím vedcov z Česka, USA a Holandska objavil gény umožňujúce rastlinám symbiózu s pôdnymi hubami, ktoré im poskytujú vodu a minerálne živiny.
Ak nemáme podmienky na sušenie ani zmrazenie húb, treba skúsiť surové huby preložiť soľou.
Za ktorou inou surovinou môžeme podnikať také príjemné a zároveň užitočné túry? Preto máme radi huby v lese, v komore i na tanieri.
VERONIKA ŠIKULOVÁ: Na jeseň všade zavárali. Cinkali v drezoch zaváracie poháre, hrmotali zásuvky a zhľadúvali sa viečka a hlava. Varili sa octové nálevy, na ktoré ste mali chuť.
Mäso, zelenina, syry či strukoviny zabalené v placke. Ponúkame vám niekoľko receptov na chutné mexické jedlo.
Kombinácia teplého počasia a vlahy je ideálnym obdobím pre rast a zber hríbov. Pred tým, než sa na ne vyberiete, zopakujte si zásady prevencie pred otravou.