Sebavedomý úsmev nemusí byť len vzdialenou túžbou. Na bielenie zubov môžeme použiť aj zopár šikovných domácich trikov.
Tím vedcov z Česka, USA a Holandska objavil gény umožňujúce rastlinám symbiózu s pôdnymi hubami, ktoré im poskytujú vodu a minerálne živiny.
Ak nemáme podmienky na sušenie ani zmrazenie húb, treba skúsiť surové huby preložiť soľou.
Za ktorou inou surovinou môžeme podnikať také príjemné a zároveň užitočné túry? Preto máme radi huby v lese, v komore i na tanieri.
VERONIKA ŠIKULOVÁ: Na jeseň všade zavárali. Cinkali v drezoch zaváracie poháre, hrmotali zásuvky a zhľadúvali sa viečka a hlava. Varili sa octové nálevy, na ktoré ste mali chuť.
Mäso, zelenina, syry či strukoviny zabalené v placke. Ponúkame vám niekoľko receptov na chutné mexické jedlo.
Kombinácia teplého počasia a vlahy je ideálnym obdobím pre rast a zber hríbov. Pred tým, než sa na ne vyberiete, zopakujte si zásady prevencie pred otravou.
Tatarák sa dá pripraviť klasicky z hovädzej sviečkovice, ale oplatí sa vyskúšať aj vegetariánske varianty, prípadne z ryby.
"Slovenskú gastronómiu si bez polievok neviem ani predstaviť," hovorí Milan Kovalčík, spolumajiteľ a šéfkuchár reštaurácie.
Vôňa pečených gaštanov väčšinou pripomenie vianočné sviatky, pochúťky z jedlých gaštanov si však môžeme dopriať po celý rok.
Liečivá huba s názvom čaga (tiež označovaná Chaga) nesie pre svoje zdraviu prospešné účinky názvy ako Dar od Boha alebo Kráľovná liečivých húb.
Vepřo-knedlo-zelo, svíčková, škubánky, rajská a koprovka... mnohé české dobroty sú doma aj na Slovensku. Aj vďaka histórii, ktorá nás pred sto rokmi spojila.
K jeseni a zime v našich končinách patria jedlé gaštany. Napokon kto by nemal rád lákavú vôňu pečených gaštanov...
Výstava čerstvých húb v Lesníckom a drevárskom múzeu vo Zvolene bude spojená s poradenstvom aj zberateľskou hubárskou súťažou.
Huba žezlovka, známa skôr pod názvom cordyceps si začína pomaly prerážať cestu medzi super potraviny. U nás ju nájdete vo forme výživového doplnku.
Vyhrážky, otrávené psy, zničené stromy: Albánskom zmieta tajný konflikt, vojna o hľuzovky – vzácne čierne zlato.
Keď prídeme z lesa s plným košíkom, nastáva druhá zmena - očistiť ich a spracovať. Buď nakrájať na sušenie, alebo tepelné spracovanie, prípadne na zamrazenie.
Dubák a kozák v kapustnici, kuriatka do praženice, hubové omáčky k rybám a k mäsu, hliva v guláši, masliak v koláčiku...
Špenát síce neobsahuje toľko železa, ako sa v minulosti uvádzalo, ale stále má v kuchyni široké využitie.
Wellness jedlá vôbec nie sú o diéte, ale o kvalitných surovinách, zdravších technológiách a vnemoch pre všetky zmysly.