Lesné plody neprekvapia v sladkej kuchyni, ale dajú sa využiť aj v kuchyni slanej.
Na tanieri z lesa nechýba štvrtý rozmer - typická vôňa, svojská filozofia, úcta k prírode i tradíciám prababičiek.
Ak by sa hubári riadili radami v rubrike Včielkina encyklopédia, nemusel by sa ich výlet do lesa skončiť dobre.
Nie je nič príjemnejšie, ako vsunúť nohy do pohodlných papúč. Jeden taliansky dizajnér však dáva pred vlnou prednosť kaučukovým a viskóznym papučiam z huby.
Z potuliek po lese si prinesiete plný košík húb a pri pohľade na ne vám srdce kričí od radosti. Doma ich však treba spracovať. Viete, ako na to?
Načo kupovať potraviny z konca sveta, keď nám rovno pod nosom dozrieva ten najlepší mix prírody?
Huby sú surovinou, za ktorou sme ochotní podnikať príjemné a zároveň užitočné lesné túry.
Huby dodajú jedlu osobitú vôňu a chuť, ale v sezóne aj punc romantiky.
Niektorí ľudia sa hubám zďaleka vyhýbajú, ale prevažujú tí, ktorí ich pripravujú a konzumujú na akýkoľvek spôsob.
V čase hubárskej sezóny prišli zberatelia o jedno z najobľúbenejších miest na západnom Slovensku. Lesy na Záhorí sú chemicky striekané proti premnoženým pahúseniciam.
Na asi 500 hektárovej ploche vo vojenských lesoch na Záhorí platí do 24. septembra zákaz zberania lesných plodov.
Aj bezmäsité jedlá môžu byť kráľmi na tanieri.
Doteraz sa skrytohubka žltoobrúbená vyskytovala v rámci Slovenska len v dvoch lokalitách Nízkych Tatier, najnovšie sa nachádza aj v Tatranskom národnom parku.
Hubárska sezóna je v plnom prúde a z lesa si nosíme poklady s klobúčikom.
Po ochladení, ktoré v úvode tohto týždeň zasiahlo Slovensko, už mnohí pochovávajú tohtoročnú hubársku sezónu. Tí, čo doteraz huby nenazbierali, už vraj nemajú šancu.
Nie je to krémeš z cukrárne, ani jedlo z rýchleho občerstvenia.
V prírode je veľký vlahový deficit. Stále je nádej, že hubári môžu mať tento rok ešte bohatú žatvu. Bolo by však treba, aby prišli dlhé a výdatné dažde.
Blahodarné účinky liečivých húb poznajú od nepamäti napríklad obyvatelia Ďalekého východu. V našich končinách je v tomto smere známa predovšetkým hliva ustricová.
Skvelé jedlá si pripravíte aj z doma vypestovaných húb.
Ak patríte k milovníkom húb, ale nemáte čas na dlhé hubárske vychádzky, skúste si ich vypestovať doma a môžete ich žať po celý rok.