Slovenská jeseň bez husaciny a kačaciny - rodinného striebra gastronómie? To jednoducho nejde.
S husacinou je to ako s peknou ženou – treba na ňu poznať mnoho fígľov. Chovatelia vedia, že čerstvo zabitá hus sa dá šklbať bez toho, aby sme jej potrhali kožu.
Pozvánka na hus a kačicu je zážitkom jesene, akým vieme nadchnúť aj najnáročnejšieho zahraničného labužníka.
Pošírovanie znamená, že sa niečo varí bez toho, aby to vrelo. K vareniu teda dochádza pod bodom varu, tekutina iba občas „zabublá“.
Nedeľný obed bol vždy synonymom toho najlepšieho a najchutnejšieho. Chvíľou, v ktorej sa akoby spomalil čas.
Kde vziať kačaciu alebo husaciu masť, ak práve nemáme zásobu v chladničke? Priam ukážkovo tu poslúži koža z pŕs.
Sprievod Márie Terézie sa obcou prejde v sobotu 2. septembra o 14:00.
Hus s kapustou, pečeň v lokši... hody sa najčastejšie krútia okolo klasiky. No dokonalosť mäsa vodnej hydiny dokáže provokovať k odvážnym kombináciám a nápadom.
Podujatie Kráľovstvo husaciny sa v obci v Pezinskom okrese uskutoční už nadchádzajúci víkend 3. a 4. septembra.
Newyorský šéfkuchár John Villa odporúča na prípravu kačice metódu štyroch U, ktorá zaručí chrumkavú kôrku, šťavnaté mäso i zvodnú arómu.
VERONIKA ŠIKULOVÁ: Okolo Martina sa piekli husi. Časopisy s receptami, rubriky o varení vám v tomto čase ponúkajú recepty rôznej proveniencie.
K jeseni patria husacie hody z tohto vynikajúceho šťavnatého mäsa.
Príprava husaciny si vyžaduje istú dávku kuchárskeho kumštu.
K jeseni na Slovensku patria husacie hody, ktoré majú svoju dlhú tradíciu najmä v malokarpatskej oblasti.