Strana SaS je znepokojená informáciou o podvodoch pri označovaní pôvodu hydinového mäsa.
JOZEF SEDLÁK: Slovensko, ktoré si tak ako západné krajiny roky budovalo sebestačnosť vo výrobe potravín, o ňu prišlo. Kto vyrába vlastné potraviny, vie o ich výrobe všetko.
Hydinári pripomenuli, že Slovensko za posledné štyri roky dováža čoraz viac hydinového mäsa.
Raz alebo dvakrát ročne navštívi Terri O'Harová ranč v Littletone v Colorade, aby si pohovorila so zvieratami. Prechádza stajňami, vmiesi sa do stáda a posedí chvíľu s hydinou.
Nižšia dostupnosť niektorých druhov mias v EÚ by mohla spôsobiť vyššie ceny.
Závod na spracovanie hydinového mäsa s dennou produkciou 70 ton hotových výrobkov chce v Horných Salibách v okrese Galanta postaviť spoločnosť WE Trade Ukrajinca Dmytra Borodavku.
Kedysi prosperujúce hydinárstvo sa rúti do skazy. Ničia ho extrémne nízke ceny kurčiat na pulte, za ktoré sa výkrmové kurence nedajú vychovať ani spracovať.
Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR poskytlo chovateľom hydiny v roku 2020 mimoriadnu pomoc v celkovej výške 3,5 milióna eura.
Pokiaľ štát neprijme dostatočné ochranné opatrenia trhu a nepodporí domácu produkciu hydiny, budúci rok s chovom hydiny skončia viaceré firmy.
Slovenská, a predsa akoby exotická. Prepelice, perličky, bažanty, jarabice, holuby, malá hydina nie je o presýtení žalúdka, ale skôr o delikatesách, zážitkovej gastronómii, mimoriadnej príležitosti.
S prichádzajúcimi chladnejšími dňami a sychravými počasím sa u ľudí zvyšuje riziko prechladnutia, angíny či chrípky. Ako prevencia môže poslúžiť vývar.
Kuracie mäso patrí na Slovensku medzi najobľúbenejšie. Zhruba 95 percent spotreby hydiny na Slovensku tvorí kuracina.
Škoda bola predbežne vyčíslená na viac ako 200-tisíc eur.
Kto si ešte spomenie na túto krásnu ľudovú pesničku? Zostala kdesi hlboko v pamäti a husičky chocholaté, čo mali pierka zlaté, sa ocitli úplne na okraji chovateľského záujmu.
Fosília vtáka, ktorú nedávno objavili na holandsko-belgickej hranici, môže patriť najstaršiemu známemu predchodcovi hydiny.
Slovensko eviduje už dva prípady výskytu vtáčej chrípky, jeden u drobnochovateľa hydiny v Zbehoch pri Nitre, druhý v obci Cífer pri Trnave.
V dôsledku nákazy bude nutné utratiť až 40 000 kusov hydiny.
Vajcia sú jedným z posledných produktov, pri ktorých je ešte Slovensko sebestačné. O hydine to už neplatí.
Slovenskí hydinári plánujú zdražovanie hydiny a vajec. Nechcú zatiaľ konkretizovať o koľko.
Potraviny sa nerodia na polici supermarketov, ale na farmách, hovorí Pavel Petránek, chovateľ hydiny z Čremošného.