Reťazce tlačia na hydinárov, aby dodávali len vajcia z podstielkových chovov. Tí to považujú za snahu vytlačiť z trhu slovenských chovateľov.
Slnko, čerstvá tráva a potravy, čo hrdlo ráči: prvý "domov dôchodcov" pre nosnice s rozlohou 16 hektárov na jednej francúzskej farme práve prijal 600 nových prírastkov.
Za kulinársky najcennejšiu delikatesu sa pri morke považujú prsia. Bola vyšľachtená „prsnatá“ morka, ktorej prsný sval tvorí až tretinu celkovej hmotnosti.
Aj pri morčacom mäse treba dodržať určité pravidlá prípravy, aby sme zachovali jeho chuť a jemnosť.
Morčacie mäso, osobitne biele, je veľmi jemné, málo mastné a možno z neho pripraviť celý rad jedál.
Slovenské hydinárstvo, ktoré bolo kedysi výstavnou skriňou potravinového hospodárstva, prestáva byť pánom na vlastnom dvore.
Situácia na trhu s hydinovým mäsom je na Slovensku katastrofálna a dlhodobo neudržateľná, tvrdia slovenskí hydinári.
Pri príprave tradičných receptov treba použiť aj poriadnu dávku fantázie, nadšenia a odvahy.
Surová hydina by sa mala dôkladne umyť predtým, ako skončí na pekáči. Tak sme sa to naučili. Teraz však lekári tvrdia pravý opak.
Slovenské hydinové farmy nosníc nepoužívajú prípravky, v ktorých by sa nachádzal pesticíd fipronil, vyplýva z kontrol veterinárov.
Hydina, ryby, králik... aj mäsožravci si v horúcom lete môžu prísť na svoje.
Škandál s brazílskym hydinovým mäsom odkryl v plnej nahote neutešené pomery na slovenskom trhu s potravinami.
Na Slovensku sú iba štyria spracovatelia hydinového mäsa, ale 49 prebaľovacích prevádzok a desiatky ďalších skladov pre zahraničné mäso.
Z hydiny sa dajú pripravovať kulinárske prekvapenia lákavé pre oko i chuťové poháriky.
Ruské federálne veterinárne orgány zakázali od utorka dovoz živej hydiny a vajec z viacerých regiónov Európskej únie.
Hydinári sa sťažujú, že napriek nižšej DPH nezaznamenali nárast záujmu o slovenskú hydinu. Reťazce cenu takmer nezmenili, tvrdia.
Pečená kačica je obľúbenou lahôdkou v mnohých domácnostiach a jej prípravu zvládne takmer každý.
Mäso v letných receptoch si vyžaduje len zdravšie formy úpravy. Vhodné je biele králičie, hydinové či rybacie mäso.
Aj pri ľahkom letnom jedle si môžu prísť mäsožravci na svoje.
Učme sa grilovať od národov, ktoré takto bežne pripravujú svoje jedlo. Poznajú tajomstvo, ako grilovať zdravo, šetrne a v duchu wellness.