Kedysi bola hojne využívaná, ale postupne upadla do zabudnutia. Keď sa k nej vrátite, prospeje to vášmu zdraviu.
Táto popínavá jednoročka sa pestuje v kordónoch, semená vysievame skoro na jar. Sladké plody sú veľmi chutné aj zdravé.
Už čoskoro sa na lúkach a slnečných stráňach objavia prvé klobúčiky sedmokrások. Z tejto jarnej bylinky si môžete rovno pár kvetov natrhať a uvariť čaj plný nielen jarnej energie.
Táto trváca rastlina sa zvyčajne pestuje ako jednoročná plodina. Pochádza z Indie, je chutná a veľmi výživná.
S narastajúcim vekom spaľovanie uberá na intenzite. Čím sme starší, tým viac máme pocit, že priberáme aj z vody. Existujú však cesty, ako opäť metabolizmu dodať turbo.
Nielen počas sezóny respiračných ochorení je veľmi prospešná konzumácia plodu z kra, ktorý pripomína šípku.
Imunitný systém si treba v chladnom počasí chrániť viac ako po iné, teplejšie obdobia roka. Počas studených dní sa darí zvlášť baktériám a vírusom, ktoré dokážu uspieť najmä u starších ľudí.
Chcete jesť ako rímsky cisár? Dá sa to každý deň so zeleninou, na ktorú neprávom trochu zabúdame.
Pomáha v boji proti zápalom, alergiám, baktériám aj vírusom. Možno ju máte doma aj vy.
Hoci záujem o kedysi veľmi populárnu rastlinu časom utíchol, jej zdravotné účinky v tejto „chorľavej“ dobe ocení nejeden starší človek s horšou imunitou.
Pitie zeleného čaju sa považuje za príjemné, zdravé aj povzbudzujúce. A o tom, že nie je čaj ako čaj, hovorí práve gyokuro.
Trochu kaleráb, trochu repa. Z listov urobíte chutný šalát a s hľuzami sa dá pri varení čarovať. Navyše je táto zelenina veľmi zdravá.
Keď chrípky a kašeľ nemajú konca, organizmus treba posilniť. Príroda nám ponúka silný prostriedok na podporu imunity.
Obyvatelia vidieka ho považujú za burinu, no táto koreňová zelenina je skutočným pokladom pre naše zdravie.
Malé veľkosťou, obrovské silou. Mandarínky patria k druhému najčastejšie konzumovanému tropickému ovociu.
Šípky sú považované za vitamínovú bombu kvôli vysokému obsahu vitamínu C – obsahujú ho až desaťnásobne viac ako citrusy.
Banány sú veľmi obľúbenou zložkou raňajok. Oprávnene. Majú totiž mnoho prospešných látok, ale je tu aj jeden raňajkový výkričník.
Vďaka svojim všestranným priaznivým účinkom na zdravie sa tento ovocný strom zvykne nazývať aj prírodné zlato.
Kurkuma sa v posledných rokoch dostáva do popredia v prúde zdravého stravovania. Určite jej netreba uprieť mnoho pozitívnych účinkov na telo, ale každá minca má dve strany.
Je to užitočná bylinka, ktorá sa používa pri varení aj na liečebné účely. Pomáha dokonca aj vtedy, keď sa tešíme plnému zdraviu. Ako?