Pochádza zo subtrópov, dá sa pestovať aj u nás. Potrebuje slnko a vyššie teploty. Táto rastlina dáva veľmi zdravé plody.
Vonia ako citrón a je vynikajúca na dochutenie pudingov, zmrzlín a iných sladkých pokrmov. A ešte je aj zdravá.
Koniec zimy znamená nielen prebúdzanie prírody, ale aj „prebúdzanie“ ľudského organizmu. Kým mladý organizmus sa zmenám prispôsobí ľahko, ľudia v seniorskom veku to majú ťažšie.
Jeho sezóna práve prebieha. No a v lánoch listov voňajúcich po cesnaku nájdete nielen skvelý nástroj na dochutenie jedál, ale doslova detoxikačný zázrak.
Ak v chladničke leží nepovšimnute niekoľko dní, zbystrite pozornosť. Zdravotné benefity kyslého ovocia s jemne sladkou chuťou siahajú ďaleko.
Známa zelenina mierneho pásma je v kuchyni neodmysliteľná. Okrem toho, že skvelo dochucuje jedlá, je aj veľmi zdravá.
Kedysi bola hojne využívaná, ale postupne upadla do zabudnutia. Keď sa k nej vrátite, prospeje to vášmu zdraviu.
Táto popínavá jednoročka sa pestuje v kordónoch, semená vysievame skoro na jar. Sladké plody sú veľmi chutné aj zdravé.
Už čoskoro sa na lúkach a slnečných stráňach objavia prvé klobúčiky sedmokrások. Z tejto jarnej bylinky si môžete rovno pár kvetov natrhať a uvariť čaj plný nielen jarnej energie.
Táto trváca rastlina sa zvyčajne pestuje ako jednoročná plodina. Pochádza z Indie, je chutná a veľmi výživná.
S narastajúcim vekom spaľovanie uberá na intenzite. Čím sme starší, tým viac máme pocit, že priberáme aj z vody. Existujú však cesty, ako opäť metabolizmu dodať turbo.
Nielen počas sezóny respiračných ochorení je veľmi prospešná konzumácia plodu z kra, ktorý pripomína šípku.
Imunitný systém si treba v chladnom počasí chrániť viac ako po iné, teplejšie obdobia roka. Počas studených dní sa darí zvlášť baktériám a vírusom, ktoré dokážu uspieť najmä u starších ľudí.
Chcete jesť ako rímsky cisár? Dá sa to každý deň so zeleninou, na ktorú neprávom trochu zabúdame.
Pomáha v boji proti zápalom, alergiám, baktériám aj vírusom. Možno ju máte doma aj vy.
Hoci záujem o kedysi veľmi populárnu rastlinu časom utíchol, jej zdravotné účinky v tejto „chorľavej“ dobe ocení nejeden starší človek s horšou imunitou.
Pitie zeleného čaju sa považuje za príjemné, zdravé aj povzbudzujúce. A o tom, že nie je čaj ako čaj, hovorí práve gyokuro.
Trochu kaleráb, trochu repa. Z listov urobíte chutný šalát a s hľuzami sa dá pri varení čarovať. Navyše je táto zelenina veľmi zdravá.
Keď chrípky a kašeľ nemajú konca, organizmus treba posilniť. Príroda nám ponúka silný prostriedok na podporu imunity.
Obyvatelia vidieka ho považujú za burinu, no táto koreňová zelenina je skutočným pokladom pre naše zdravie.