Aby jablká nevyšli nazmar, ovocinári otvorili sady a ponúkli ich ľuďom zadarmo, respektíve za dobrovoľný príspevok.
V súčasnosti môžeme siahnuť po takých odrodách, čo prinesú radosť z vlastného chutného ovocia i pestovateľom, ktorí nevlastnia veľkú záhradu alebo sad.
V záhrade je stále čo robiť, platí to aj uprostred jesene. Cibuľky okrasných kvetov treba okrem zasadenia aj ochrániť, úrodu zeleniny i ovocia vhodne uskladniť a napadané lístie prospešne zužitkovať.
Kto s priemerným príjmom na Slovensku si ich kúpi? Za situácie, keď majú ovocinári platiť za jeden megawatt 500 či 600 eur, sa vôbec neopláca oberať zimné odrody jabĺk.
Varenie môže byť zábavné a kreatívne - jedlá, ktoré sú klasikou, napríklad paprikáš, môžete urobiť trochu inak. Tiež spojiť zdanlivo nespojiteľné, ako mafin a hamburger.
Nemusíte mať veľkú záhradu, aby ste mohli oberať vlastnú úrodu jabĺk. Jabloň môžete pestovať dokonca aj na úzkom balkóne. Kľúčom k úspechu je výber správnej odrody.
Miera ovocia kontaminovaného pesticídmi v Európe narástla počas rokov 2011-19 o 53 percent.
Varenie nemusí byť nudné. Môže byť zábavné, ak z neho urobíme spoločnú aktivitu a zapojíme doň napríklad známych. Pri týchto receptoch sa to dá.
Vajcia sa pri pečení koláčov nahradzujú ťažko, ale nie je to nemožné. V kysnutom, krehkom či trenom ceste sa jedno alebo dve vajcia nahradiť dajú.
S vekom sa objavujú ťažkosti, ktoré sú podobné únave a slabosti. Často súvisia predovšetkým s úbytkom svalovej hmoty. Vedci prichádzajú s receptom...
Zavariť, usušiť, zmraziť alebo radšej hneď skonzumovať? To závisí nielen od vašej chuti, ale aj od druhu ovocia. S uskladňovaním opatrne, nie všetky druhy sú naň vhodné.
Rebarboru treba vždy pred prípravou ošúpať, pretože v šupe sa nachádza veľké množstvo kyseliny šťaveľovej. Tá je vo väčších množstvách pre organizmus škodlivá.
Ktovie, akým jablkom zvádzala biblická Eva Adama. Dnes na svete existuje vyše sedem tisíc odrôd a stále vznikajú nové, aby priniesli ešte atraktívnejšie ovocie.
Naše prababičky nás naučili, že cibuľa je kráľovná slovenskej kuchyne a začínali ňou prípravu každej omáčky, polievky, guláša...
Strate svaloviny a tým aj zníženiu rizika pádov, úrazov a zlomenín, dokážu podľa nich predchádzať aj jablká a paradajky.
Suchú, popraskanú a nepríjemne sfarbenú kožu môžu mať na svedomí rôzne choroby. Jednou z nich je ekzém, ktorý spôsobuje podráždenie najväčšieho telesného orgánu.
Jablká patria medzi obľúbené jesenné ovocie. Ponúkame niekoľko receptov, s ktorými nebudú chýbať ani na vašom stole.
Domáce muštovanie jabĺk má zmysel najmä pri menšej úrode. Najprv treba jablká nadrviť, ak nemáme drvič, stačí ich pokrájať.
Experimentujme v kuchyni s jesenným ovocím.
VERONIKA ŠIKULOVÁ: Čítala som, že ovocie nemá kto oberať. Dôsledkom toho je rušenie ovocných sadov. Aká pýcha, nezbierať jablká! Pýcha predchádza pád.