Jablká sú doma v babičkinej aj noblesnej kuchyni. Vynikajúco sa hodia do detských receptov.
Kráľ ovocia pasuje do dezertov, ale aj mäsových a zeleninových jedál.
Jablková sezóna priam láka k tomu, aby sme pripravili doma chutné múčniky. Čo napríklad štrúdľa?
Šaláty s jablkami môžu byť osviežujúcim predjedlom, zdravou ľahkou večerou, dezertom alebo prílohou k mäsitým aj bezmäsitým pokrmom.
Druhú októbrovú sobotu sa mení Dunajská Lužná na jablkové centrum Slovenska.
Tak ako Záhoráci nemajú len svoju slávnu kapustu, ani pod Malými Karpatmi sa nerodí len hrozno a dobré víno, ale aj dobré jablká.
Jablko je stále obľúbená pochúťka. A nielen to. Človeku je v našich zemepisných šírkach stálym spoločníkom. Zo záhrad a komôr sa dostalo aj do umenia i učebníc.
Jablká i kapustu môžeme konzumovať čerstvé aj konzervované po celý rok. Poradíme vám, ako ich čo najlepšie uskladniť.
Jablká v našich obchodoch obsahujú zvyšky pesticídov. Slovenskí ovocinári tvrdia, že pri pestovaní používajú menej postrekov ako ich kolegovia v západnej Európe.
Jablká predávané na Slovensku a v ďalších európskych krajinách obsahujú pesticídy. Vyplýva to z analýzy Greenpeace, ktorá testovala 126 vzoriek jabĺk zo supermarketov.
Jeseň ponúka množsvo chutného a zdravého ovocia, nepremeškajte sezónu.
Jablká v dezertoch aj s mäsom. Prichádza ich sezóna, využite ich.
Jablká sa konzumujú v rozličných podobách - čerstvé, varené, sušené či dokonca vypálené.
Poďme na kávu do Viedne! Ak ste natoľko spontánna, môžete sa tam vybrať, hoci aj teraz.
Študenti z Hotelovej akadémie Ľudovíta Wintera v Piešťanoch pripravili sladké aj slané dobroty z ovocia, ktoré pestovali v sadoch ešte naši dedovia.
Jablková sezóna sa stále nekončí. Ak patríte k tým, ktorí už pár týždňov pravidelne pojedajú chutné jablká zo slovenských záhrad a sadov, robíte dobre.
VERONIKA ŠIKULOVÁ: Tento rok som prvý raz piekla mamino pité z jej zeleného zošita s receptami sama.
Vitamínová bilancia obyvateľstva Slovenska je mizerná – priemerne denne skonzumujeme len 200 gramov ovocia, zato priemerný Európan 460 a Grék vyše 800 gramov.
Jablkovú vojnu, ktorá zúri v Európe po vyhlásení ruského embarga na dovoz najrozšírenejšieho ovocia, možno premeniť aj na jablkové hodovanie.
Bratislavský kraj poteší hostí Jablkového hodovania dobrotami z voňavých jabĺčok, súťažami, hudbou a detským programom už túto sobotu 11. októbra.