Jahňacie mäso je ozajstná delikatesa, aj keď posledné desaťročia sa v našich kuchyniach prakticky nevyskytuje.
Pomer Slovákov k jahňaciemu najviac formuje cena.
Ministerstvu pôdohospodárstva sa pred rokom podarilo úspešne vrátiť na pulty obchodov stopercentnú slovenskú jahňacinu. Teraz projekt vyhodnotilo.
V minulosti sa jahňacie mäso konzumovalo najviac a najmä na sviatočnom veľkonočnom stole nemohlo chýbať.
Semienka sa stali hitom moderného kulinárstva a výživy. Kuchári oceňujú nielen obsah zdraviu prospešných látok, ale aj ich orieškovú chuť a vizuálny efekt v jedle.
Pečené plnené jahňa bývalo tradičné veľkonočné jedlo Slovákov, dnes sa takmer celá produkcia jahniatok vyváža. Tohtoročný export príjmy neprinesie, ceny jahniat klesli.
Bryndzové halušky sú vyhláseným národným jedlom Slovákov, ale jahňacie mäso, pre mnohé národy delikatesa, je na okraji slovenského stola.
Ochrancovia tvrdia, že ľudia nechcú mäso jahniatok, ktoré odtrhli od matiek často vo veku iba 4 týždňov. Mäsiari oponujú, že hlavný problém je cena.
Slováci nemenia svoje stravovacie zvyklosti. Rovnako ako po minulé roky aj tohto roku sa takmer všetky veľkonočné jahňatá vyvezú do cudziny.
Spotreba jahňacieho mäsa na Slovensku je dnes nízka, hoci naši predkovia ho konzumovali bežne.