Kaleráb najlepšie chutí čerstvý, no pôžitok z neho vie pokaziť nepríjemne drevnatá dužina.
Zelenina z čeľade kapustovitých je obľúbená, ale na pestovanie značne háklivá. Ako ju chrániť?
V júni vysievame zeleninu, ktorá je taká bežná, že ju mnohí úplne prehliadajú. Pritom je veľmi zdravá a chutná.
Kým prídu prvé mrazíky, stihne ešte v záhrade dozrieť nová zelenina. Teraz je ešte stále ten správny čas na výsev a výsadbu ďalšej úrody.
Má dostatočne jemnú chuť na to, aby sa dala táto zelenina jesť surová. Zo všetkých druhov hlúbovej zeleniny je najstráviteľnejšia: to je kaleráb, ktorý často veľmi chutí aj malým deťom.
Tlačiť kaleráby do hlavy sa nepatrí. Kým sa to doslova netýka konzumácie tejto chrumkavej zeleniny. Nadmernú úrodu si môžete zamraziť na využitie mimo sezóny trvajúcej až do novembra. Stačí dodržať zopár pravidiel.
Mierna chuť, dosť jemná na to, aby sme ho mohli jesť surový a najlepšie stráviteľný zo všetkých ostatných druhov hlúbovín.
Zdravie ženy podporia po všetkých stránkach lahodné druhy zeleniny, medzi ktorými majú popredné miesto kaleráb, karfiol či kapusta.
Kaleráb je veľmi obľúbenou zeleninou, ktorú konzumujeme prakticky po celý rok. Cenovo dostupná potravina poskytuje oveľa viac vitamínov a minerálov, ako tušíme.
Kaleráb nemusí byť výlučne súčasťou polievky. Vyskúšajte recept s lososom.
Skombinujte kaleráb a jablkom, pridajte orechy aj kozí syr - čo poviete, odoláte?
Kaleráb patrí do rodiny kapustových rastlín a jeho sezóna je cca. od marca do októbra. Čítajte viac o tom, aký je tento druh zeleniny zdravý.
Kaleráb vyzerá na prvý pohľad celkom nenápadne a väčšina z nás ho používa takmer výlučne ako zeleninu do polievok.
Kaleráb nie je vhodný len do polievky. Pripravte si z neho chutnú večeru, ponúkame recept.
Naše babičky tradične využívali najmä tekvicu obyčajnú, ktorá často v ich záhradách vyrástla do nebývalých rozmerov.
Leto praje aj menej populárnym druhom zeleniny ako je ružičkový kel.
Ak milujete krémové polievky, môžete skúsiť príjemnú zmenu. Kalerábovú polievku so žeruchou, muškátových orechom a badiánom.
Potravinové neznášanlivosti, alergie, diéty - je veľa dôvodov, kedy z jedálnička trvalo alebo dočasne vylúčime chlieb. Trápi vás dilema, čím ho nahradiť?
Kaleráb sa môže pýšiť vitamínom A, K a tiež niacínom, biotínom a kyselinou listovou. Horčičné oleje podporujú imunitný systém a majú blahodarný vplyv na žalúdok a črevá.
Nízkosacharidová diéta je hitom. Skúste ich vysadiť a sledujte, čo sa stane. Chudnúť budete bez toho, aby ste sa príliš namáhali.