Hlúboviny sú odolné a veľmi variabilné. V apríli máte stále široký výber – môžete siať aj sadiť.
Kel nie je iba jeden. Poznáte všetky pestovateľské možnosti? Sú tri a oplatia sa.
Je to veľký minerál, ktorý nie je také ľahké vstrebať. Jeho množstvo uvedené na etikete alebo v tabuľkách sa preto zvyčajne nezhoduje s množstvom, ktoré naše telo dokáže absorbovať.
Ušetríte si námahu aj skladovací priestor a niektoré druhy po premrznutí chutia lepšie.
Dokonalá koruna krásy si nežiada len starostlivosť zvonku, ale aj zvnútra. Na rade sú preto rôzne jedlá, ktoré obsahujú široké spektrum dôležitých živín.
Zelenina z čeľade kapustovitých je obľúbená, ale na pestovanie značne háklivá. Ako ju chrániť?
Pestuje sa ako jednoročná alebo dvojročná rastlina. Na jar vysievame semená na letný aj na jesenný a zimný zber.
Chuť kelu celkom inak! Pripravte si oriešky aj limetku a namiešajte si krásne zelené pesto. Tu je recept.
Strava vám vie dodať nielen energiu počas dňa, ale významne vplýva aj na to, ako bude vaše telo fungovať v noci. Jedlo má významný vplyv na kvalitu aj dĺžku spánku.
Ak sa vám pri chuti kelu skriví tvár, nie ste sami: vedci zistili, že nenarodeným deťom sa pri kontakte s chuťou kelu v maternici skriví tvár do plačlivého výrazu.
Prichádza nečakane a zväčša jej nevieme predísť. Existujú však aj šikovné triky na to, ako znížiť jej rozvoj na minimum.
Vonku je stále zima a v chladnom počasí je najlepší čas na výdatnejšie jedlá. Tie si môžeme spestriť chutnou zimnou zeleninou.
Kel patrí medzi kapustoviny, u nás sa však využíva menej a je menej obľúbený ako napríklad klasická červená a biela kapusta. Má dekoratívnejšie listy ako spomínané dva druhy kapusty a jeho použitie v kuchyni je naozaj všestranné.
Obranyschopnosť organizmu počas chrípkovej sezóny možno podporovať zvýšeným príjmom vitamínov A, C, E a väčšiny vitamínov zo skupiny Bkomplexu, vitamínu D na podporu imunity.
Ak ide o nabudenie vášho metabolizmu, niektoré kúsky zeleniny sú v tomto období viac než nápomocné. Tušíte, ktoré prinesú vášmu metabolizmu skvelý impulz? Zamerajte sa na tieto:
Zdravie ženy podporia po všetkých stránkach lahodné druhy zeleniny, medzi ktorými majú popredné miesto kaleráb, karfiol či kapusta.
Svet na tanieri – takéto varenie nielen zasýti, ale vnesie do kuchyne kus dobrodružného a počas leta aj dovolenkového ducha.
Kel sa nekonzumuje v surovom stave, ale v teplej kuchyni sa môže pripravovať a upravovať rôznymi spôsobmi.
Kel je hlúbová zelenina, ktorá sa ako jeden z mála druhov zbiera aj v zime. Krehké a chutné listy majú väčšinou tmavozelenú farbu, niektoré odrody sú žltozelené.
S koncom prázdnin sa leto neskončilo. A tak ešte neodzvonilo ani letným jedlám z ľahkého mäsíčka.