Piplanie jahôd od prípravy pôdy cez výsadbu a opateru až po zber je náročný proces, ale s vidinou jedinečnej odmeny.
Sušené figy boli v našich obchodoch už pred desaťročiami a v mnohých domácnostiach patrili ku koncoročnému sviatočnému stolu. Čerstvé figy, to je niečo iné. Tie sa objavujú na pultoch predajní len v posledných rokoch. A čoraz častejšie sú figovníky súčasťou našich záhrad.
V surovom stave je pre svoju tuhú konzistenciu a trpkú chuť v podstate nekonzumovateľná. Asi práve preto dosť nedocenená. Dula vynikne až po spracovaní všakovakými spôsobmi.
Z jedlých plodov ruže šípkovej sa dá variť čaj, pripravovať sirup, džem, kompót, víno či likér.
Plody leta môžme spracovávať podľa tradičných receptov, ale s pridaním nových nápadov a voňavých korenín.
Tekvicový kompót? Áno, dá sa pripraviť na sladko aj na kyslo. Netreba sa báť nových chutí.
Kým sa na základe toho, že ju poznáme z koláčov a kompótov, domnievame, že ide predsa o ovocie, ona je pokojne zeleninou!
Leto je obdobím, keď sa chystáme na zimu tak, že napĺňame špajzy rozličnými domácimi zaváraninami.