Urobia radosť a oživia interiér. O to viac zamrzí, že aranžmán má iba obmedzenú trvácnosť.
Moderná doba priniesla moderné spôsoby. Jedným z nich je pomalá príprava nízkoteplotným varením dlhšiu dobu.
Ak nemáme podmienky na sušenie ani zmrazenie húb, treba skúsiť surové huby preložiť soľou.
Údenie je tradičná konzervačné metóda, pri ktorej sa mäso upravuje za pomoci dymu. Základom kvalitnej údeniny je vhodne vybrané mäso, ktoré sa pred údením nasolí.
Lúpanie cesnaku nepatrí medzi najobľúbenejšie kuchynské činnosti. Preto kulinári často hľadali spôsoby, ako ho jednoducho a ľahko olúpať.
Vlašský orech má mnohostranné uplatnenie v kuchyni. V sladkých aj slaných receptoch, v likéroch či v jednohubkách.
Zaváranie nie je len o povinnosti spracovať zeleninu a ovocie do džemov, kompótov, čalamád, pyré či sirupov, aby sme si ich potom mohli dopriať po celý rok.
Keď prídeme z lesa s plným košíkom, nastáva druhá zmena - očistiť ich a spracovať. Buď nakrájať na sušenie, alebo tepelné spracovanie, prípadne na zamrazenie.
Od júla do augusta, niekde až do septembra zbierame v záhrade malé červené plody.
Nielen čerstvé, ale aj konzervované čerešne majú v kuchyni uplatnenie po celý rok.
V domácnostiach našich babičiek bývalo klasikou zaváranie tekvice na sladkokyslo alebo na slano.
Letné obdobie je gastronomickou fantáziou pre každého záhradkára, ktorý nachádza na svojom políčku čarovné plody, z ktorých je možno vykúzliť všakovaké dobroty.
Poháre so zaváraninami na policiach žiaria farbami a v zime nám pripomínajú slnečné leto.
Letné obdobie je typické bohatým rezervoárom ovocia, ktorého majú pri dobrom počasí záhradkári zvyčajne prebytok. A tak prichádza čas konzervácie ovocia.
Dobroty zo šťavnatých plodov leta môžete pripraviť aj konzervovaním.
Ako spoznať a uchovať ich kvalitu a vyzdvihnúť ich chuť.
Vyskúšajme v zime možno už zabudnutú chuť sušených jabĺk.